Förflytta dig till innehållet

Yle: THL utreder Danmarks modell att coronatesta befolkningen — fler symtomfria skulle testas

Skylt vid gataStefan Holmström

Att gå inför samma modell som Danmark är ingen billig lösning, men att stänga ner samhället igen är mycket dyrare, säger Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd (THL). Foto: Stefan Holmström


Institutet för hälsa och välfärd utreder om Finland kan ta efter den danska modellen att testa befolkningen för att få bukt med coronaepidemin, rapporterar Yle.
Mika Salminen, direktör för avdelningen för hälsosäkerhet vid Institutet för hälsa och välfärd, uppger att Danmarks strategi diskuteras med olika aktörer. Ärendet är fortfarande i förstadiet.
Salminen och institutets generaldirektör Markku Tervahauta har tidigare lyft frågan i Helsingin Sanomat.
— Vi strävar efter att hålla epidemin under kontroll med alla tillgängliga medel. En omfattande nedstängning av samhället som under våren är inte ett lockande alternativ, så vi måste överväga andra åtgärder. Det är en annan fråga om det här skulle fungera i vårt samhälle, säger Salminen.
Den danska strategin består av två linjer. Antingen kan en person med symtom på corona gå på provtagning via remiss av läkare. Eller sedan kan personen söka sig till någon av de sjutton provtagningspunkterna runtom i Danmark. Testpunkterna kan man också besöka om man är symtomfri men tror man har blivit smittad av viruset.
Våren och sommaren visade att symtomfria smittbärare är en riskfaktor, menar Salminen.

Modellen kräver en höjd testkapacitet

Att testa befolkningen kräver att testkapaciteten i Finland höjs, menar Salminen.
Testkapaciteten i Finland ligger på 13 000 tester per dag och är inte jämnt fördelad över landet.
De senaste dagarna har det varit rusning på coronaprovtagningarna och att vänta på svar har i vissa fall tagit en vecka. Salminen menar att testkapaciteten oavsett vad måste höjas i höst.

Ingen billig lösning

Att ta den danska modellen i bruk i Finland är ingen billig lösning, men Salminen tror att stänga ner samhället igen är en mycket dyrare affär.
THL utreder olika alternativ där den offentliga och den privata sektorn skulle kunna samarbeta. Att testa befolkningen får inte äta upp av hälsovårdens kapacitet. Ett parallellt testningssystem borde lätta trycket på den offentliga hälsovården, menar Salminen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter