Förflytta dig till innehållet

WWF om IPCC-rapporten: Södra Finland kan vinka farväl till snöiga vintrar

Snöigt landskap med sol.

Enligt WWF kan allt fler vintrar i södra och sydvästra Finland i framtiden vara snö- och isfria. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT


Enligt WWF kan allt fler vintrar i södra och sydvästra Finland i framtiden vara snö- och isfria.

FN:s klimatpanel IPCC:s färska specialrapport som publicerades på onsdagen varnar för de dramatiska följder som de smältande glaciärerna och den stigande havsnivån innebär för människan och naturen. En konkret följd av klimatförändringen för oss finländare är att mängden snö och is blir betydligt mindre i framtiden, enligt WWF.
IPCC:s färska rapport visar att snön, isen och permafrosten minskar i oroväckande takt. Rapporten granskar klimatförändringens effekter på de frusna områdena på jorden. WWF betraktar resultaten som dystra. Havsytan stiger redan nu 2,5 gånger snabbare än för 10 år sedan. Den främsta orsaken till att havsytan stiger är att glaciärerna smälter.
Den tjocka, över fem år gamla arktiska havsisen, har redan minskat med 90 procent och Centraleuropas glaciärer förutspås försvinna nästan helt under det här århundradet, skriver WWF i ett pressmeddelande.
— Att isen och permafrosten smälter allt snabbare är alarmerande tecken på den klimatförändring som människan orsakat. Samma utveckling har även förutspåtts i Finland. Till exempel Östersjöns istäcke kan minska med upp till 80 procent inom det här århundradet, säger WWF:s klimatexpert Mia Rahunen i ett pressmeddelande.

Fler tjälfria områden

I Finland har vintrarna redan nu flyttat 300 kilometer norrut. 1980-talets vintrar i Lahtis motsvarar enligt WWF 2020-talets vintrar i Joensuu. Enligt WWF kan allt fler vintrar i södra och sydvästra Finland i framtiden vara snö- och isfria.
Också tjäle förekommer enligt WWF i betydligt mindre utsträckning. I inlandet i södra Finland kan tjäldjupet minska mot slutet av seklet till hälften av det nuvarande, och skärgårdsområden i sydväst kan mestadels bli tjälfria.
Det här kan leda till fler skogsskador orsakade av skadedjur, eftersom fler skadedjur än tidigare överlever vintrarna. Också stormskadorna ökar i skogarna då träden välter lättare än tidigare till följd av brist på tjäle.
Enligt WWF kan vi fortfarande rädda en del snö- och istäckta områden, men det kräver omedelbara omfattande åtgärder för att minska utsläppen och skydda naturens mångfald.
— Vi har tio år på oss att halvera de globala utsläppen av växthusgaser. Den enda vägen framåt är att överge fossila bränslen. Här har Antti Rinnes regering ännu mycket att göra. Bekämpningen av klimatförändringen borde ha synts bättre i nästa års budgetproposition, säger Rahunen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter