Förflytta dig till innehållet

Vinkällaren: Dyra men fina rödviner

Alla viner är från Bourgogne, gjorda på Pinot Noir.
471867 Patriarche Gevrey-Chambertin 1er cru les Combottes. 2013. Vinet mognade upp till 18 månader i ekfat. Medelfylligt. 13 procent alkohol. Smak: körsbär, mogna tranbär, torkad frukt bland annat fikon, lite peppar och ek. Passar till vildfågel, älg, hjort, rådjur och kraftiga oxbiffar, eller bara att njuta av. Kostar 76,98 euro. Trots priset minst 3 av 5 glas.

480307 Joseph Drouhin Nuits-Saint-Georges 2013. Vinet mognade 15 månader på ekfat. Medelfylligt. 13 procent alkohol. Smak: hallon, omogna röda körsbär, ek och kryddor. Passar till burgundisk köttgryta, vildfågel och oxe. Kostar 49,90 euro. 3 av 5 glas.

455937 Joseph Drouhin Gevrey-Chambertin 2013. Medelfylligt. 13 procent alkhol. Smak: hallon, vinbär, jordgubb, cigarrlåda och ek. passar till vildfågel, hjort, älg och rådjur, burgundisk gryta, samt grillat eller bara att njuta av. Kostar 49,90 euro.

471897 Albert Bichot Gevrey-Chambertin Les Evocelles 2014. Medelfylligt. 13 procent alkohol. Musten jäste och vinet mognade i ekfat 16 månader. Smak: vildhallon, smultron, lingonsylt, choklad och ek. Passar till vildfågel, älg, hjort, rådjur eller att njuta av. 57,61 euro. 4 av 5 glas.

461207 Louis Latour Chambolle-Musigny 2014. Medelfylligt. 13,5 procent alkohol. Ekfat rostas alltid så man kan beställa lätt rost, medelrostade, vilket är vanligt, eller kraftigt rostade som ger en kraftigare rostad smak såsom hos Latour. Smak i övrigt: hallon, mogna mörka körsbär, lite kryddor och svagt blommigt. Passar till vildfågel, fårkotletter och höns. Kostar 62,56 euro. 3 av 5 glas.

435847 Louis Latour Vosne-Romanée 2014. Medelfylligt. 13,5 procent alkohol. Smak: Hallon, smultron mörka körsbär och svagt ek. Passar till: fet fisk eller oxbiffar i svampsås och vildfågel. Kostar 62,56 euro. 4 av 5 glas.

470507 Bertrand Machard de Gramont Nuits-Saint-Georges Les Terrasses des Vallerots 2014. Medelfylligt. 13 procent alkohol. Jäsningen sker i ekfat där också mognandet skedde i 18 månader. Smak: söta körsbär, blåbär, blommigt och svagt ek. Passar till lagrade ostar och fårstek. Kostar 65,90 euro. 4 av 5 glas.

444737 Joseph Drouhin Vosne-Romanée 2013. Medelfylligt. 13 procent alkohol. Vinet mognade ett år i ekfat. Smak: mörka mogna körsbär, smultron, vildhallon och ek. Passar till vildfågel eller bara att njuta av. Kostar 69,90 euro. 4 av 5 glas.

414667 Louis Latour Nuits-Saint-Georges 1er cru Les Damodes. 2012. Medelfylligt. 13,5 procent alkohol. Smak: Hallon, björnbär, tranbär, sura körsbär, något ek och lite kaffe. Passar till grillspett med nötkött och röd paprika, samt till vilt. Kostar 70,78 euro. 3 av 5 glas.

436327 Frédéric Magnien Chambolle-Musigny 1er cru Les Feusselottes 2012. Medelfylligt 13 procent alkohol. Vinet mognade 20 månader i ekfat. Smak: smultron, vildhallon, sura körsbär, cederträ och eksmak. Passar till vildfågel och duktiga oxbiffar. Kostar 71,95 euro. 3 av 5 glas.

Aarno Magnusson

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter