Förflytta dig till innehållet

Vinets komplexitet och balans – är det nu så viktigt?


Förra kolumnen behandlade smak och arom i vin och den naturliga fortsättningen på detta blir att lära sig om två riktiga snobbord inom vinvärlden – komplexitet och balans.
Det här är inga uttryck som en nybörjare behöver lära sig att använda, men däremot är principerna kring dem värda att fundera över.
Om vi förenklar det hela kan vi säga att ett gott vin har en bra balans och ett dyrt vin är komplext. Är ett vin både bra balanserat och komplext, då är det ännu dyrare.
Låt mig förklara:
Balansen är hur de olika smakerna samverkar med varandra – till exempel om sötman i vinet uppväger syran eller om persikosmaken du känner i vinet inte sticker ut och stör dig. Dricker du ett vin och tycker att det smakar surt, då har det dålig balans, och samma gäller ett vin som du tycker är äckligt sött.
Till viss del är balansen en personlig preferens – det finns helt enkelt de som gillar söta viner och de som gillar syrligare viner – men alla viner behöver en balansering för att smaka gott. En syrlig sauvignon blanc behöver en liten sötma, fruktighet och fyllighet för att inte syran ska slå ut din tunga och söta efterrättsviner behöver lite syra och fräschhet för att inte smaka som flytande socker.
Komplexiteten i vin är besläktad med balansen, men istället för att väga upp smaker handlar det om att trycka in fler smakintryck i ett och samma vin. Ju fler aromer – det vill säga smaker och dofter – ett vin har, desto mer komplexitet har det. Det betyder dock inte att ett mindre komplext vin behöver vara dåligt. Tvärtom, det är lättare att få ett vin med färre aromer och övertoner att smaka gott, för det är lättare att skapa balans mellan smakerna.
Mer komplexa vin är oftast dyrare, för det är helt enkelt svårare att tillverka dem. Men de är inte nödvändigtvis godare, då det är lätt hänt att balansen lider när det ska läggas till aromer (för att få mer komplexa vin krävs mer invecklade tillverkningsmetoder samt noggrannare skötsel av druvorna och deras växtplatser, så det är lätt hänt att det går lite fel).
För den som är nybörjare när det gäller vin är därför utmaningen att hitta viner med bra balans – det vill säga goda viner – till ett överkomligt pris. När du har hittat fem, tio bra viner till ett överkomligt pris (och i jakten på dem minst lika många mindre bra viner), så har du ett standardbibliotek av viner att börja bygga på. Var heller inte rädd att testa nya viner. Är ni flera som dricker kan du ta för vana att köpa en gammal favorit och en nyhet som ni bekantar er med.
Balans och komplexitet är alltså ingenting du behöver slänga dig med på restaurang eller för att imponera på dina vänner (det funkar ändå inte). Men att veta vad de är och lära dig hur de fungerar, det är en del av vägen till att lära sig mer om viner.
Robin Sjöstrand
vinentusiast
nyheter@aumedia.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter