Villa Vinden bjuder på mångsidigt program i höst — bland annat ordnas ny festival för seniorer

Johannna Slotte Dufva och Ann-Mari Backman står i Villa Vindens nyrenoverade konsertsal. I bakgrunden syns ett piano.
Johanna Slotte Dufva och Ann-Mari Backman i Villa Vindens konsertsal.

Den nyrenoverade vindsvåningen på Stiftelsen Hemmet som fått namnet Villa Vinden, öppnade i januari och i våras kom verksamheten igång. Vindsvåningen fungerar som ett slags allaktivitetscenter.

Efter en månads sommarpaus har Villa Vinden nu öppnat igen och en hel del program finns inprickat för hösten.

– Arbis yogakurser som också på våren ordnades här fortsätter vi med i höst. Dessutom kommer Asahiträningar, en form av hälsomotion, att dras här på torsdagar med start i september, berättar Johanna Slotte Dufva, koordinator på Villa Vinden.

Därtill finns olika konserter, kurser och föreläsningar inbokade för hösten.

– Bland annat kommer Röda Korset att ordna sin vänkurs här.

Ny festival för seniorer

En helt ny festival riktad till äldre personer ska också ordnas i oktober.

– SeniorFest ordnas under tre dagar och festivalens tema är ”livets goda”. Programmet kommer att vara varierande med till exempel bokprat, köruppträdande, diskussionstillfällen och minimässa.

Programmet i sin helhet kommer att publiceras i mitten av september.

Café och dagsverksamhet

Verksamheten på Villa Vinden är främst riktad till äldre personer.

– Speciellt hemmaboende äldre personer hoppas vi ska hitta till Villa vinden, men alla är såklart välkomna, berättar Ann-Mari Backman, verkställande direktör på stiftelsen.

Stommen i Villa Vindens verksamhet är caféet och lunchrestaurangen som har öppet under vardagar. En annan central del är dagverksamheten för seniorer.

– Vi har tre olika grupper som träffas en gång i veckan. Deltagarna hämtas hemifrån med taxi och spenderar dagen på Villa Vinden, berättar Backman.

Grupperna brukar diskutera aktuella händelser, spela och hitta på annat smått program under dagarna.

– Det centrala är samvaron, att man får komma hit och umgås med andra och träffa nya bekanta. För många deltagare är det veckans höjdpunkt.

Då platserna i dagverksamhetsgrupperna snabbt brukat fyllas, finns nu planer på att på våren starta en fjärde grupp. Intresse för den kan redan under hösten anmälas.

En grupp seniorer samt gruppledaren sitter kring ett bord och ler mot kameran.
Dagsverksamhetsgrupperna för seniorer har varit mycket populära.

Bra start för Villa Vinden

Överlag har verksamheten kommit bra igång och Slotte Dufva och Backman berättar att allt fler börjar hitta till Villa Vinden.

– Våra utrymmen går också att boka för till exempel konferenser, födelsedagsfester, dop och studentfester. Vi är positivt överraskade över hur populärt det har varit att boka lokalerna. I höst kommer vi att få anställa inhoppare som kan jobba på caféet och på olika evenemang.

Då Villa Vinden ännu är så nytt utvecklas verksamheten hela tiden.

– Jag har en framtidsvision av att vi skulle kunna ha fysioterapi- och läkartjänster här också. Dessutom hoppas vi att körer vill uppträda i vår konsertsal, säger Backman.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*