De gör namnbytet lättare: Har listat tusentals lediga efternamn i Finland

Vill du dela namn med Nötö, ön på bilden ovanför? Det är ett av de lediga namnen. ÅU-foto

Är du trött på att ha samma efternamn som alla andra? Vad sägs om Kalkberg, Näsby, Nötö eller Varvsudd?

I Finland är det inte tillåtet för vem som helst att byta till ett efternamn som redan är i bruk, men däremot är det fritt fram att byta till ett helt nytt efternamn.

Nu har Språkinstitutet sammanställt en lista på cirka 700 svenska och cirka 5 000 finska förslag på namn som ur språklig synvinkel passar som efternamn.

Den svenska listan består både av namn som funnits i befolkningsregistret men inte längre används, och ortnamn som tagits ur lantmäteriverkets ortnamnsregister.

Här är några exempel ur listan på de lediga svenska namnen:

Albacka, Apelsund, Aspnabba, Bastvik, Björkö, Braxö, Bredholm, Cederdal, Dalsvik, Degerberg, Djupkärr, Enfält, Enskär, Eriksdal, Friborg, Fjärdskär, Furulund, Grisselskär, Gyllnäs, Gumböle, Hagalund, Hallonbacka, Husö, Hummelvik, Håkonskär, Idholm, Johannelund, Järndal, Kalkberg, Karlsro, Kummelskär, Kungshamn, Ladugrund, Ljunghed, Lövskär, Marieborg, Mörtträsk, Notholm, Näsby, Nötö, Orrnäs, Parkholm, Ramsdal, Ramsö, Röskär, Sandkrok, Silverblad, Skeppsholm, Svartvik, Tallmo, Tomtebo, Uppsjö, Varvsudd, Vallvik, Åkerfält, Ängö, Öbacka, Österby

Du hittar de fullständiga listorna här. 

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*