Viking Line förbättrade sitt resultat under andra kvartalet

Koncernen Viking Line förbättrade sin omsättning och sitt resultat under årets andra kvartal främst på grund av fler passagerare.
Däremot försämrades resultatet klart för hela perioden januari-juni.
Rörelseresultat för första halvåret stannade på -15 miljoner euro, visar rederiets delårsrapport.
Resultatet försämrades huvudsakligen till följd av högre driftskostnader.
Jämfört med första halvåret i fjol ökade driftskostnaderna med drygt 3 procent till 171 miljoner euro.
Bunkerkostnaderna, eller bränslekostnaderna, ökade med drygt 23 procent till drygt 23 miljoner euro. I fjol var bunkerkostnaderna 18,8 miljoner.
Nästan 3,1 miljoner passagerare åkte med något av Viking Lines fartyg mellan januari och juni i år. Det är 178 100 fler resenärer jämfört med motsvarande period i fjol.
Koncernen räknar med en marknadsandel på drygt 33 procent inom sitt trafikområde.
När det gäller marknadsandelen på linjen Åbo-Mariehamn/Långnäs-Stockholm hade Viking Line 55,1 procent under perioden. Det är en minskning med 0,3 procentenheter.
Omsättningen mellan januari och juni i år ökade med 0,5 procent till 215 miljoner euro. Också fraktintäkterna ökade med 1,4 procent till 22,8 miljoner euro.
Fartyget Viking FSTR, som sattes i trafik på rutten Helsingfors-Tallinn i april, har bidragit till den ökade omsättningen. Men det har inte fullt ut gett det förväntade resultatet, uppger rederiet.
Antalet personbilar ökade också och under perioden transporterade Viking Line mer än 314 400 personbilar vilket är nästan 30 000 fler än tidigare.
I juli trädde kontraktet med det kinesiska varvet Xiamen Shipbuilding Industry Co i kraft. Det gäller ett nytt passagerarfartyg och kontraktspriset uppgår till cirka 194 miljoner euro.
Enligt planerna ska fartyget levereras år 2020. Avtalet innehåller också en option på ytterligare ett fartyg.
Artikeln har uppdaterats angående uppgifterna om rederiets resultat. 

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*