Förflytta dig till innehållet

Vi borde skala bort, reparera och använda det vi redan har

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Precis som Jarl Ahlbeck skriver (ÅU 12.1.2019) är plastproblematiken komplex.
Därför kommer både sommarens utställning ”Plast i havet” i Korpoström och kampanjen ”Plastfri skärgård” att satsa på upplysning.
Bland annat ska vårens Forum för skärgårdsforskning, som ordnas i Korpoström den 10 maj, ge en överblick av den senaste forskningen kring mikroplaster, samt försöka svara på när plasten är onödig och när plast är det bästa alternativ vi har – åtminstone ännu.
Ahlbeck kritiserar förslaget att samla in tygpåsar i matbutikerna, eftersom en tygpåse kräver mycket mer resurser att producera än en av plast.
Men förslaget handlar inte om att producera nytt, utan att använda det man redan har.
En snabb inventering i mitt egna hem ger vid handen cirka 10 plastpåsar, nästan lika många papperskassar, ett femtontal kassar av tyg eller annat odefinierbart material (plast?), tre korgar och x antal väskor av olika kaliber – alla synnerligen bra lämpade att få hem varor från butiken med.
De flesta av oss har påsar eller kassar så det räcker för år framöver.
Men ibland glömmer man – eller hamnar i butiken när man inte planerat det – och då är det ju fint om det finns folk som delat med sig av sitt överflöd.
Och det är väl det som en omställning av vårt samhälle långt handlar om: att skala bort den onödiga konsumtionen och lära oss använda och reparera det vi redan har.
Lär vi oss det, behöver vi inte fundera på om det är bättre att köpa en plastpåse eller en av tyg.
Pia Prost
Skärgårdshavets biosfärområde
#plastfriskärgård

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter