Vegetariska skålar för kalla vinterdagar

Tofu poke bowl. Foto: Sofie Sergelius

 

Nytt år, nya tag i det hälsosamma ätandet. Men gör det inte svårt för dig själv, börja med en enkel men mättande vegetarisk ”bowl”.

TOFU POKE BOWL
2 portioner

Marinerad Tofu
1 dl sojasås
1 msk risvinsvinäger
0,5 msk sambal oelek
1 tsk sesamolja
2 vitlöksklyftor
250 g tofu (fast konsistens)

Tillbehör
40 g gurka
4 rädisor
25 g tunt skivad rödkål
1 avokado
1 msk rostade sesamfrön
1 vårlök
1 dl kokt fullkornsris
majonnäs till servering enligt eget önskemål.

Börja med att dränera tofun och skär blocket på hälft på längden. Placera tofuskivorna på en tallrik täckt med hushållspapper eller en ren kökshandduk, placera mera papper eller en ny handduk på tofun och lyft på en tyngd.

Låt extra vätska pressas ut ur tofun i cirka 10 minuter.

Tillred marinaden genom att skala och pressa vitlöken. Blanda därefter samtliga marinad ingredienser i en skål.

Ta bort tyngden från tofun och skär blocken i cirka 2×2 centimeter stora tärningar. Rör ner tofutärningarna i marinaden och låt stå i 10 minuter.

Skiva gurkan, rädisan och vårlöken i tunna skivor. Skär avokadon på hälft och ta bort kärnan och skalet.

Hetta upp en stekpanna och stek de marinerade tofubitarna i cirka 5 minuter tills de fått lite yta. Spara resten av marinaden och använd den som sås till skålen.

Fördela gurkan, rädisan, den rivna vårlöken, avokadon, ris, tofu och sesamfrön mellan två skålar. Servera med majonnäs enligt egen smak.

Vegetarisk vinterskål. Foto: Sofie Sergelius

VEGETARISK VINTERSKÅL
2 portioner

Rostade grönsaker
2 morötter
300 g rödbeta
150 g broccoli
2 msk olivolja
2 tsk spiskummin
2 krm salt

Tillbehör
6 st Falafelbullar
2 dl riven rödkål
50 g grönkål
1 tsk olivolja
1 krm salt
2 msk pumpafrön

Yoghurtsås
1 dl yoghurt
1 msk citronsaft
1 tsk honung
1 krm chilipulver
1 krm salt

Värm ugnen till 200 grader varmluft.

Skala moroten och rödbetan och skär dem i klyftor. Skär broccolin i små floretter.

Placera grönsakerna på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och ringla över av olivoljan och strö över av kryddorna. Grädda på mellersta falsen i cirka 20 minuter.

Tillred falafelbullarna enligt paketets instruktioner (antingen genom att steka eller i ugn).

Skär grönkålen i små bitar, hetta upp en stekpana med olivolja och stek grönkålen i ett par minuter tills den blivit frasig. Krydda med salt.

Gör yoghurtsåsen genom att röra ihop samtliga ingredienser.

Fördela grönsakerna, falafelbullarna, rödkålen, grönkålen och pumpafröna mellan två skålar. Servera med yoghurtsåsen.

Sofie Sergelius
sofie.sergelius@hssmedia.fi
040 544 3997

Mera recept på Foodly!

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*