Vegansk sommarmat — prova under semestern!

Tofupinnar
Foto: Sofie Sergelius

Tofu nuggets

4 portioner

250 g ekologisk tofu
0,5 dl glutenfri sojasås
0,5 dl havremjöl
0,5 dl majsmjöl
0,5 tsk vitlökspulver
0,5 tsk lökpulver
2 krm torkad timjan
2 krm torkad rosmarin
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk salt

Värm ugnen till 200 grader.
Börja med att pressa överlopps vätska ur tofun. Placera ett par bitar hushållspapper på en tallrik, placera tofun på pappret och placera ännu ett par ark hushållspapper på tofun. Placera något tungt, såsom en gjutjärnsstekpanna eller konservburkar på tofun och pressa i cirka en timme.
Skär tofun i cirka 1 centimeter tjocka skivor på bredden.
Lägg tofuskivorna i en skål och ringla över sojasås.
Blanda ihop mjöl, majsmjöl och kryddor i en skål.
Rulla tofuskivorna en i taget i mjölet och placera på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Borsta bort lite extra mjöl från tofun och pensla på lite sojasås.
Grädda tofun i mitten av ugnen i 20 minuter.

Morotssmörgåsar
Foto: Sofie Sergelius

”Gravad” morot

Morotsstrimlor

2 morötter
1 tsk torkad dill
1 msk olivolja
1 msk tamarind-pasta
1 tsk lökpulver
0,5 tsk vitlökspulver
0,5 tsk paprikapulver
1 krm rökt paprikapulver
1 krm grovmalen svartpeppar

Tillbehör

4 skivor bröd
0,5 st rödlök
1 msk kapris
1 krm grovmalen svartpeppar

Värm ugnen till 200 grader.
Använd en rotfruktsskalare för att först skala och sedan skiva moroten till tunna långa strimlor.
Blanda ihop alla kryddor med oljan i en beredningsskål.
Blanda ihop morotsstrimlorna med kryddorna.
Ta fram ett aluminiumfolie ark och lägg de kryddade morotsstrimlorna på mitten av arket. Packa arket tätt omkring morotsstrimlorna och grädda paketet på mellersta falsen i 20 minuter.
Ta ut morotsknytet ur ugnen, öppna paketet och låt moroten svalna.
Rosta en skiva bröd och finhacka rödlök. Placera morotsstrimlor på den rostade brödskivan, toppa med finhackad rödlök och kapris.

Sofie Sergelius
040-5443997
sofie.sergelius@hssmedia.fi

Fler recept och mera inspiration på foodly.fi

 

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*