Vbl och ÖT: Presidenten svarade på jourbrev

President Sauli Niinistö har besvarat breven han fick om jourreformen, skriver Vasabladet och Österbottens Tidning.

Nästan 3 500 personer skrev till Niinistö och vädjade för att Vasa centralsjukhus skulle få ha omfattande jour.

Riksdagen godkände ändå förslaget om att den omfattande jourverksamheten ska tillfalla Seinäjoki sjukhus, och presidenten stadfäste lagen den sista veckan i december.

I brevet, som skickades till alla som skrivit till honom, skrev Niinistö bland annat att presidenten inte har rätt att ”upphäva” lagar, vilket många bett honom göra, och att endast en lag under de senaste årtiondena återsänts till riksdagen.

– Beslutet om den omfattande jouren var politiskt i fråga om hur många sjukhus som får behålla omfattande jour och var dessa sjukhus är belägna. Riksdagen har fattat ett beslut i frågan, och det kan presidenten inte ändra, skriver Niinistö enligt de österbottniska tidningarna.

Niinistö betonar vikten av de språkliga rättigheterna fungerar i praktiken. Han skriver att det är orsaken till att han gjorde ett uttalande i samband med att han stadfäste lagen.

I uttalandet sade presidenten bland annat att en lag som stiftats av riksdagen och som upprepar grundlagens krav innehåller en absolut skyldighet att trygga de språkliga rättigheterna.

FNB

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*