Variera vardagen med våfflor

Ölvåfflor. Salta våfflor som smakar som sour cream and onion chips. Foto: Sofie Sergelius

Våffeldagen infaller samma datum varje år, den 25 mars. Salta våfflor är ett enkelt middagsalternativ medan en klassisk söt våffla passar perfekt till helgfrukosten. Prova på ett par lite annorlunda våfflor redan i kväll.

ÖLVÅFFLOR MED CHEDDAR OCH VÅRLÖK
8 portioner

4,5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
4 msk socker
2 ägg, separerade i vita och gula
1 dl smält smör
0,5 dl mjölk
3,3 dl öl
2 dl riven cheddarost
0,5 dl finhackad vårlök

Till servering
stekt ägg
finhackad vårlök
knaperstekt bacon

Blanda ihop mjöl, bakpulver, salt, peppar och socker i en skål.

Vispa upp äggulorna och tillsätt äggulor, mjölk, smält smör och öl i mjölblandningen.

Rör om tills de torra och de våta ingredienserna blandats ihop. Rör i den rivna cheddarosten och den finhackade vårlöken.

Vispa upp äggvitorna i en skild skål tills de blivit till ett hårt skum. Vänd ner äggskummet i våffelsmeten.

Värm våffeljärnet och pensla med lite smör så att våfflorna inte fastnar i järnet.

Grädda våfflorna i 5–8 minuter beroende på järnet. Servera våfflorna varma till exempel med ett stekt ägg, extra vårlök och knaperstekt bacon.

Salta. Rödbetsvåfflor med getost passar både till frukost, brunch eller lunch. Foto: Sofie Sergelius

RÖDBETSVÅFFLOR MED GETOST (glutenfritt)
8 portioner

2,5 dl bovetemjöl
1 dl majsmjöl
1 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
2 tsk bakpulver
2 st ägg
400 g riven rödbeta
140 g mjuk getost
2 dl mjölk
30 g smält smör
200 g stekt chèvre till servering
2 tsk honung
ruccola eller blandsallad

Blanda ihop bovetemjöl, majsmjöl, salt, svartpeppar och bakpulver i en beredningsskål.

Tillsätt ägg, riven rödbeta, mjuk getost och mjölk. Vispa till en jämn smet. Rör ner det smälta smöret.

Värm våffeljärnet och pensla med lite smör så att våfflorna inte fastnar i järnet.

Grädda våfflorna i 5–8 minuter beroende på järnet.

Skiva getosten i cirka 2 centimeter tjocka skivor.

Hetta upp en stekpanna och stek getostskivorna i den torra heta pannan ett par minuter per sida tills de fått en vackert gyllene yta.

Toppa våfflorna med den stekta getosten och blandsalladen. Ringla lite honung på osten och servera våfflorna varma.

Sofie Sergelius

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*