Vårddistriktet: Influensan har nått sin kulmen i Egentliga Finland

ÅU-foto.

Antalet influensafall verkar ha nått sin kulmen i Egentliga Finland, meddelar sjukvårdsdistriktet.

Hittills har 519 fall av influensa konstaterats inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Den äldsta patienten som insjuknat var 103 år.

Totalt har 118 patienter vårdats för influensa vid distriktets sjukhus. Av patienterna var 14 barn, resten var vuxna.

Vårdtiden har varierat från två dagar till en vecka. Efteråt har patienten vid behov flyttats från sjukhuset till andra vårdenheter inom sjukvårdsdistriktet.

En vuxen och två barn har fått intensivvård.

Enligt sjukvårdsdistriktet verkar årets influensa inte vara lika farlig som tidigare år. Hittills har en äldre person omkommit till följd av influensan.

För tillfället vårdas 23 patienter, 22 vuxna och ett barn vid sjukhusens bäddavdelningar.

Sextio av de patienter som insjuknat hade vaccinerat sig mot influensan.

Överläkare Esa Rintala vid ÅUCS konstaterat att vaccinets effekt har försvagats.

– Virustypen H3N2 som folk insjuknar i har enligt THL hunnit mutera sig under vintern. Det gör att vaccinet inte längre är lika effektivt som i början av influensaperioden, säger Rintala.

Den som behöver vård ska i första hand kontakta sin hälsocentral. Kvällar och veckoslut och i brådskande fall ska man besöka jouren vid närmaste sjukhus.

Telefonnumret till samjouren vid ÅUCS är 02- 313 8800.

– Vi rekommenderar att man först ringer jouren så att vårdarna kan ger råd i telefon. Det är tidvis rusning och man  kan tvingas vänta, men vi ringer alltid tillbaka. I livshotande fall ska man ringa nödnumret 112, säger överläkare Teemu Elomaa vid samjouren i Åbo.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*