Vapen får checkas in på Helsingfors-Vanda

Helsingfors-Vanda flygplats. Lehtikuva

Helsingfors,7.1. (FNB)

På Helsingfors-Vanda flygplats får man checka in vapen i det bagage som går till lastrummet förutsatt att flygbolaget tillåter det, uppger Finavia.

Leena Huhtamaa vid Finavias kommunikationsavdelning säger att praxis varierar mellan olika flygbolag.

– Flygbolaget kan också förbjuda transport av vapen eller ge tilläggsdirektiv om hur den ska ske.

Om flygbolaget instruerar passagerare med vapen att packa dem i resväskorna rullar de sedan ut på rullbandet tillsammans med det andra bagaget, berättar Huhtamaa.

– Vapnen får inte vara laddade.

Också patroner ska transporteras i lastrummet. Huhtamaa kan inte säga hur många av de flygbolag som använder Helsingfors-Vanda flygplats som tillåter vapen i bagaget.

På Finnairs flyg får man ha med sig sport- eller jaktvapen om man fått tillstånd av bolaget. En passagerare får ha med sig högst två vapen med lång pipa eller fem handeldvapen samt högst fem kilo patroner i bagaget. Den som vill ta med sig vapen måste meddela Finnair i förväg och försäkra sig om att alla licensdokument är i sin ordning.

På fredagen sköt en man ihjäl fem personer på Fort Lauderdale-flygplatsen i Florida med ett vapen som han hade i det incheckade bagaget. Den misstänkte har gripits. (FNB)

Passagerare tog skydd bakom bilar, efter skjutningen utanför flygplatsen i Florida. Lehtikuva.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*