Förflytta dig till innehållet

Vädret gynnar internationell delikatessmarknad i Åbo

Människovimmel på en marknad.

I trettio graders värme vandrar folk på marknaden i Åbo. Foto: Yascha Gilbert


Redan vid tiotiden på förmiddagen vandrade folk bland försäljningsstånden. På den årliga marknaden säljs mat, kläder, tvålar och andra produkter från när och fjärran. Man behöver bara gå några meter för att känna nya dofter och upptäcka människor av en annan nationalitet.
En uppsjö av orkidéer i olika färger fröjdar ögonen på Östra Strandgatan vid biblioteksbron. ”Huomenta, maista maista” hörs det från flera håll.
Bland försäljarna finns Njie Kebba från Gambia som står och lagar autentisk gambisk mat.
– Hos oss får man äta yassa, som är en nationalrätt i Gambia. Kebba lagar all mat från färska ingredienser och maten kryddas enligt kundens önskemål.

Njie Kebba. Han kryddar den gambiska maten enligt kundens önskemål. Foto: Yascha Gilbert


Några meter ner från Kebba står A’dám Hegedüs och Áron Wallinger från Ungern.
– Vi lagar ungerska lángos, som är friterad deg med fyllning. Bottnet smakar som en blandning mellan pizza och köttpiråg, förklarar Hegedüs som annars håller på att doktorera. Killarna gör degen själva och man får välja mellan en mängd olika fyllningar.
Efter den här veckan kommer de, som många andra, att åka iväg till marknader i andra delar av Finland.

Fr.v. A’dám Hegedüs och Áron Wallinger. Killarna gör degen själva. Foto: Yascha Gilbert


Glasstillverkarna från Italien har vädret på sin sida. I ett av flera italienska glasstånd arbetar Giorgia Bergerone.
– Majoriteten av ingredienserna kommer från Italien, men bären som vi använder nu är faktiskt från Finland.
– Vi tillverkar all glass på plats, berättar hon.
Om man är en fudgeälskare ska man leta efter ståndet som är format som en brittisk buss. Här finns massvis med fudge i olika smaker, exempelvis mint, apelsin och oreokex.
På marknaden hittar man även en bred variation asiatisk mat, franska och österrikiska bakverk, italienska och holländska ostar, grekiska rätter, godis och mycket mer.
Söker man efter en annorlunda smakupplevelse kan man besöka den australienska grillen där man bland annat kan köpa burgare gjorda på krododil- eller kängurukött.

Brittisk fudge säljs på marknaden. Foto: Yascha Gilbert


Hos finländska försäljare hittar man bland annat färska ärtor, jordgubbar och honung från Lappland.
– Alla våra ärtor är handplockade i går, berättar Jari Holopainen som säljer ärtor från Kärkäisen Puutarha i Ypäjä.

Jari Holopainen. Ärtorna är alltid pinfärska. Foto: Yascha Gilbert


På flera ställen säljs det även organiska krämer tillverkade i S:t Mårtens.
– En av våra populäraste produkter är MSM-krämen som har samma effekt som aspirin, förklarar Kristiina Vättö som säljer krämerna.
När man har ätit sig mätt kan man fast gå på thaimassage, köpa exotiska blommor eller varför inte bli målad av karikatyrartisten Rami Bareh. Bareh är ursprungligen från Egypten men har bott i Finland i nästan tjugofem år.

Artisten Rami Bareh gör karikatyrmålningar. Foto: Yascha Gilbert


Många av försäljarna tillverkar sina produkter själva, medan andra enbart säljer dem. Flera ungdomar arbetar hela sommaren på marknader runtom i landet.
Stormarknaden är onsdag-lördag klockan 10-20 och på söndag klockan 10-18 på båda sidor av Aura å , ungefär mellan Domkyrkobron och Aurabron.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter