Förflytta dig till innehållet

Uttalande om vikten av en fri diskussion

Vi undertecknade kyrkomötesombud vill försvara yttrandefriheten och religionsfriheten. Att riksdagsledamot Päivi Räsänen kallats till polisförhör har väckt frågan om dessa grundläggande rättigheter fortfarande är i kraft i vårt land.
Ifall medborgarna inte kan ge uttryck för olika åsikter i frågor om etik och livsstil utan risk att anklagas för att göra sig skyldiga till lagbrott eller hatpropaganda, leder det till att den fria diskussion som hör till ett demokratiskt samhälle hämmas.
Enligt vår uppfattning har Räsänen inte ifrågasatt de homosexuellas människovärde, inte heller förnedrat, hånat eller hotat dem. Hon har i offentligheten framfört den traditionella kristna synen på sexualiteten och med Bibeln motiverat vilka handlingar som bryter mot den. Att göra så är normal praxis inom kristendomen. Det görs också i de lutherska bekännelseskrifterna, som till exempel den kyrkolag som riksdagen har godkänt hänvisar till.
Självfallet kan man ha en helt annan syn än Räsänen på Guds vilja och sexualiteten. Även den synen ska tillåtas i offentligheten.
Polisen eller rättsväsendet kan inte avgöra frågor om vilken bibeltolkning som är riktig eller vilken sexuell livsstil som är förenlig med Guds vilja. Polisen och rättsväsendet ska ingripa när det gäller en religiositet som hotar en individs eller människogrupps samhälleliga ställning, heder, skydd av egendom eller kroppsliga integritet.
Såvitt vi vet har Räsänen i offentligheten inte gjort sig skyldig till något sådant. Hon har talat om frågor som berör människans gudsrelation och tillträdet till himlen. Detta bör fortsättningsvis vara tillåtet i offentligheten, också när det eventuellt sårar någons övertygelse.
Åbo, 7.11.2019
Sammeli Juntunen, Pekka Simojoki, Marianna Parpala, Pekka Heikkilä, Jouko Jääskeläinen, Hannele Karppinen, Leif Nummela, Riku Rinne, Niilo Räsänen, Erkki Koskenniemi, Ville Auvinen, Janne Kaisanlahti, Olli Loikkanen, Jouni Turtiainen, Jari Kemppainen, Göran Stenlund, Aimo Koskelo, Arto Antturi, Harri Saine, Markku Huttunen, Annika Määttänen, Eeva-Riitta Hahtola, Ilkka Pöyhönen, Erkki Puhalainen, Paula Lehmuskallio, Heikki Pelkonen, Mikko Himanka, Johanna Lumijärvi, Heikki Sorvari, Liisa Teräslahti, Jouko Ylinen, Oiva Malinen

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter