Utställning om censur och yttrandefrihet på WAM

Bild från Jacob Hashimoto-utställningen på Wäinö Aaltonens museum i Åbo 2017. ÅU-foto

I Wäinö Aaltonens museum öppnas i februari 2018 utställningen Anna Achmatovas fyra rum av Hannu Väisänen. Väisänen hör till de viktigaste profilerna inom finländsk bildkonst, skriver muséet i ett pressmeddelande. Väisänens nyaste målningar, fotografier, videon och installationer ställs ut.

I utställningens mittpunkt står den ryska poeten Anna Achmatovas liv (1889–1966). Väisänen skildrar det dagliga trångmålet i Achmatovas liv, efter att hon hamnade i Stalintidens Sovjetunionens våldsapparats blickfång. I sin konst granskar Väisänen samtidigt den eviga spänningen mellan censur och yttrandefrihet. Trots att ämnet är svårt är Väisänens verk inte fyllda av förtvivlan eller mörker, utan framhäver ihärdighet, överlevnad och framtidstro.

Anna Achmatovas öde är fortfarande aktuellt, eftersom författare ännu idag förföljs i flera länder. Yttrandefriheten, som vi betraktar som självklar, är fortfarande hotad både i Ryssland och runt om i världen.

Bildkonstnären och författaren Hannu Väisänen (f. 1951) har studerat i Finlands konstakademis skola 1970–1974. År 2007 fick Väisänen statspriset för konst och 2015 belönades han med statspriset för litteratur.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*