Utflyktsmat till sportlovet

Under sportlovet passar många på att komma ut i naturen och röra på sig. Oberoende om du åker skridskor, promenerar på isen eller åker i slalombacken så uppskattar hela familjen en välfylld matsäck. För dem som inte gillar vintersporter så passar maten lika bra att njuta av hemma.

Purjo-potatissoppa

Purésoppa är både värmande och mättande, och passar dessutom utmärkt att ta med i en termosflaska på utflykten.
ca 800 g mjölig potatis
1 purjolök
smör
1 liter vatten
2 tärningar kyckling- eller grönsaksbuljong
2 dl grädde
Salt och peppar
150 g skivad bacon

Skala potatisen och skär i tärningar. Tvätta purjolöken och skär i grova skivor.

Hetta upp en kastrull med smör och fräs grönsakerna. Häll över vatten och tillsätt buljongtärningarna. Koka upp och låt koka tills potatisen går att mosa.

Häll över en del av buljongen i ett kärl, men spara för att späda soppan med.

Mixa grönsakerna med en stavmixer till en purésoppa. Späd med grädde och eventuellt den sparade buljongen till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Stek baconet knaprigt och toppa soppan vid servering.

Mellanmålsmuffins

Muffins med mindre socker och mer kostfiber blir ett perfekt energitillskott på utflykten.
ca 12 stycken

1 mogen banan
2 äpplen
2 ägg
0,5 dl honung
1,5 dl mjölk
50 g smält smör
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
2 tsk bakpulver
1 tsk kanel
0,5 tsk salt

Värm ugnen till 200 grader. Tvätta äpplena och riv dem grovt.

Mosa bananen och blanda tillsammans med de rivna äpplena med ägg, honung, mjölk och smör.

Rör ner de torra ingredienserna.

Fördela smeten i muffinsformar, fyll formarna med ordentligt med smet då de inte stiger så mycket i ugnen.

Grädda i ca 15 minuter tills de är torra i mitten och har fin färg.

Sweet chili kycklingwraps

6 stycken wrap tortillabröd
150 g crème fraiche
0,5 dl majonnäs
0,5 dl sweet chili sås
500 g kycklingfilé eller strimlor
Salt, peppar och chili krydda
1 påse issallad
1 stor avokado
1 rödlök
200 g körsbärstomater

Hetta upp en stekpanna med smör och stek kycklingfiléerna. Krydda med salt, peppar och chili krydda. Ta upp filéerna ur pannan och låt dem svalna.

Blanda ihop crème fraiche med majonnäs och sweet chili sås, salta lätt. Halvera avokadon och skiva den, skala löken och skär den i ringar. Halvera tomaterna. Skiva kycklingfiléerna i tunna skivor.

Bred ut en rågad sked sås på botten av varje bröd. Toppa med sallad, skivad avokado, kyckling, tomat och rödlöksringar. Ringla över lite extra sweet chili sås. Vik upp botten av brödet över fyllningen och vik in kanterna.

Snurra in i papper eller förvara i en matlåda.

Text & foto: Jessica Nybacka

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*