Utflyktsmat till kalla vinterdagar

Hemlagade energistänger. Foto: Jessica Nybacka

Sportlovsmaten får gärna vara lättlagad, enkel att ta med och självfallet smaka gott. Satsa till exempel på hemmagjorda mellanmål och varma drycker som är enkla att packa med sig.

Energistänger

Hemmagjorda müslistänger är varken tidskrävande eller svåra att laga. Variera innehållet genom att byta mellan olika sorters frön, kryddor och torkade bär.

4 dl havregryn
1 dl pumpafrö
1 dl solrosfrö
1 dl mandel eller mandelspån
1 dl kokosflingor

1 dl kokosolja
1 dl ljus sirap
1 krm vaniljpulver
0,5 tsk kardemumma
1 dl torkade tranbär

Värm ugnen till 200 grader. Skiva mandlarna i grova bitar. Blanda de torra ingredienserna på en plåt och rosta dem i ugnen i ca 10 minuter tills de får färg. Ta ut plåten och sänk värmen till 150 grader.
Täck botten av en ugnsform, ca 20×20 cm, med bakplåtspapper. Blanda kokosolja, sirap och kryddorna i en kastrull och koka upp. Lägg de torra ingredienserna i en bunke och blanda med de torkade tranbären.
Häll över sirapsblandningen och blanda om ordentligt. Fördela blandningen i ugnsformen och tryck ut ingredienserna så att de packas riktigt hårt, tryck gärna ovanpå med en vikt för att få det packat ordentligt. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna och skär upp i passliga portionsbitar.

Varm kakao. Foto: Jessica Nybacka

Kryddad varm choklad

Söt varm choklad med smak av apelsin. För mer vuxen smak kan mjölkchokladen bytas ut mot mörk choklad.
2 muggar

5 dl mjölk
1 apelsin, rivet skal
1 krm vaniljpulver eller en halv vaniljstång
1 kanelstång
100 g mjölkchoklad
1 dl lättvispad grädde

Tvätta apelsinen och riv det yttersta skalet. Koka upp mjölken tillsammans med kanel, vanilj och apelsinskal. Dra kastrullen från värmen och låt dra i 15 minuter.
Hacka chokladen. Sila mjölken och hetta upp den på nytt tills den ryker ordentligt. Tillsätt chokladen under omrörning och rör tills all choklad har smält. Häll upp på muggar och toppa med vispad grädde.

Jessica Nybacka

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*