Uppkavlade ärmar i Berlin efter lastbilsdådet

Berlin hedrade offren i söndagens terrorattack i Jerusalem med att projicera Israels flagga på Brandenburger Tor. Foto: Lehtikuva

I dag möts Tysklands inrikes- och justitieministrar för att diskutera nya säkerhetslagar till följd av lastbilsattacken i Berlin i december, då tolv människor dödades. Angela Merkel lovar att inte nöja sig med tomma ord.

Videoövervakning, fotbojor och låsta förvar för utländska medborgare som anses utgöra ett hot mot Tyskland – det är tre av förslagen som ska diskuteras då den tyske inrikesministern Thomas de Maizière träffar sin regeringskollega, justitieminister Heiko Maas.

Mötet kommer tre veckor efter julmarknadsdådet i Berlin, som tros ha utförts av tunisiern Anis Amri. Amri hade fått avslag på sin asylansökan, men kunde inte utvisas eftersom Tunisien inte ville utfärda de handlingar som behövdes för att ta emot honom.

de Maizière och Maas, som sitter i samma regering men har olika politisk färg, är överens om behovet att kunna låsa in utländska medborgare som polisen anser utgöra ett säkerhetshot. I dag är en sådan inlåsning bara möjlig under vissa förutsättningar, till exempel att det finns realistiska skäl att tro att personen ifråga kan utvisas inom tre månader.

Debatten om videoövervakning tog fart redan i somras, efter självmordsdådet i Ansbach och masskjutningen i ett köpcentrum i München. Ministrarna kommer att lyfta fram frågan, men eftersom den till stora delar regleras i delstaternas lagstiftning är det inte sannolikt med några konkreta åtgärder.

Ett annat förslag som är uppe på bordet är fotboja för dömda extremister som avtjänat sina straff. Socialdemokraten Maas vill enligt Der Spiegel gå ännu längre – även ickedömda ska kunna tvingas till fotboja, om myndigheterna anser att de utgör ett hot.

FNB–TT

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*