Unga ÅIFK orkade en halvlek

Exemplarisk defensiv. Så här aggressivt uppträdde IFK-försvaret före paus. Foto: Mats Lundberg

HANDBOLL
FM-ligan herrar

En bra halvlek, så länge krafterna räckte, särskilt i jobbet – och en mindre bra. Det beskriver bäst Åbo IFK:s premiärinsats i handbollsligan hemma mot BK-46 på onsdagen.

Att de finala siffrorna rusade i väg till 22–37 i gästernas favör är inte något man behöver hänga upp sig på. Utifrån förutsättningarna stod kamratgänget upp bra mot en överlägsen motståndare.

Lagkaptenen och den självskrivne ledarfiguren ute på planen, Andreas Nyström, saknades i uppställningen. Redan innan matchstart visste alla i Samppalinna att det skulle bli ett för stort ok att bära för den övriga IFK-besättningen.

Alla gjorde så gott de kunde, men det räckte naturligtvis inte till för att rubba kolossen från Karis. BK bjöd inte på någon prima föreställning men lirade likväl på en annan nivå.

Spelare som Benjamin Helander och Linus Lindberg sprang i luckorna och matades med passningar av drigenten i anfallsspelet Andreas Rönnberg. Den sistnämnde liksom tuffe ukrainaren Maksym Biegal, som ofta spelade på gränsen, gjorde det till en början svårt för hemmaspelarna att åstadkomma något framåt.

Ändå lossnade det rejält för en kort stund sedan Oscar Berglund efter sju minuter och tjugo sekunder spräckt IFK-nollan. För ett tag klaffade det mesta som Åbokamraterna företog sig, och efter tretton minuter var man rentav i ledningen med 6–5.

Sedan åkte Eemeli Maijala ut för första gången och med en man mera kunde BK relativt enkelt återställa ordningen. Fem minuter före paus hade man redan gått ifrån till 6–11 innan manskapen under återstoden av första halvlek turades om att näta.

Det stod 10–15 i halvtid efter en inledande halva som hemmalaget hade all anledning att känna sig tillfreds med.

– Det grämer mig enormt att vi inte hade tillräckligt med spelare för att genomföra hela matchen med det tuffa aggressiva försvarsspelet som vi visade upp i första halvlek. Vår aktiva 3–2–1-uppställning fungerade strålande, men vi var ett par man för få för att kunna gå runt med det tiden ut, säger tränaren Besim Qerimi.

Efter sidbytet tvingades han ändra till en rak försvarslinje som BK betydligt lättare förmådde dyrka upp. Under sju minuter i mitten av halvleken växte försprånget från sex till ointagliga tio bollar.

Återstoden av tiden spelades bort med en hel del experimenterande från tränarnas sida. De som dittills åtnjutit sparsamt med speltid fick springa av sig i slutminuterna. En som gjorde det effektivare än någon annan var BK:s kvicke Linus Sjöman som hann med sex fullträffar innan han var klar. De flesta på kontringar.

I hemmalägret begick målvakten Mirsad Tursunovic och unge linjespelaren Kalle Kankaanpää sina ligadebuter. Tursunovic glimtade till med några parader medan Kankaanpää krönte sin första FM-kväll med ett historiskt första mål.

ÅIFK fortsätter borta mot Grankulla IFK på fredag.

ÅIFK–BK-46 22–37 (10–15)
ÅIFK:
Aku Kuusisto, Mirsad Tursunovic, (Markus Aspelin) – Niklas Manderoos 5+1, Oscar Berglund 4, Christoffer Sjöblom 4, Alexander Nystén 3, Mikael Manderoos 2, Isak Lehvonen 1, Kalle Kankaanpää 1, Eemeli Maijala 1, Daniel Eriksson, (Valto Kuusisto).
BK-46: Bogdan Klepa, Oscar Snellman, (Mikael Heinonen) – Benjamin Helander 7+1, Linus Sjöman 6, Andreas Rönnberg 4, Linus Lindberg 4, Kenneth Dahlberg 3, Maksym Biegal 3, Alex Lignell 3, Albert Lindholm 3, Tatu Riihimäki 2, Linus Löfgren 1, (Robin Karlsson).
Varningar: Å 3 (Maijala, Lehvonen, Berglund), BK 3 (Biegal, Lindberg, Rönnberg).
Utvisningar: Å 2×2 min (Maijala 2), BK 4×2 min (Biegal 2, Dahlberg, Löfgren).
Mål/straffar: Å 1/1, BK 1/2.
Domare: Harri Nieminen–Tapani Kuri.
Planens lirare: Benjamin Helander, BK-46.
IFK-liraren: Oscar Berglund.

Vändpunkt i matchen. Domarna Harri Nieminen och Tapani Kuri är rörande eniga då de visar ut Eemeli Maijala. Foto: Mats Lundberg