Ung man dömdes till böter för ett stort antal dataintrång

Den unge mannen fick sin dom i Helsingfors tingrätt på torsdagen. Lehtikuva

En ung man har dömts till 150 dagsböter för ett stort antal dataintrång. Domen i Helsingfors tingsrätt innebär att den unge mannen ska betala omkring 4 100 euro.

Mannen erkände i rätten att han kommit över hundratusentals användarnamn och lösenord under åren 2011–2013. Han gick i gymnasiet då.

– Målet och motivet har varit själva inbrottet, inte att orsaka skada. Användarnas uppgifter har inte heller delats vidare eller publicerats, sade mannen till FNB under en paus i rättegången.

Åklagaren yrkade på ungefär ett års villkorligt fängelse. Domen föll för 17 fall av bedrägeri utfört av ung person, 12 försök till bedrägeri som ung person och 4 fall av bedrägeri. Mannen fyllde 18 innan han begick de fyra sista brotten.

En del av uppgifterna som mannen kom över var samlad i stora informationsmassor som inte bestod av klartext.

För att reda upp informationen och få fram användarnamn och lösenord tog han hjälp av ett antal andra personer.

Han erkände i rätten att ett av målen var att komma in i systemet Wilma, som används av skolor. Det lyckades inte.

Den dömde konstaterade i rätten att han alltid varit intresserad av datasäkerhet och numera jobbar i it-branschen. Motivet var att testa vad han klarar av att göra.

– Jag samlade in uppgifterna åt mig själv. Det var på sätt och vis som en hobby.

Han räknade inte med att den udda hobbyn skulle skapa några problem.

– Men jag vet att jag gjort fel, sade han ändå i rätten.

Mannen berättade kort efter domen för FNB att han är nöjd med straffet. Häradsåklagaren överväger däremot att överklaga.

Enligt domen har eventuella skador varit indirekta och inte allvarliga. Rätten beaktade att processen dragit ut på tiden och att den åtalade varit till stor hjälp under utredningens gång. Han har också erkänt allt.

En stor majoritet av de ungefär trettio målsägarna är olika typer av sammanslutningar, bland annat kommuner och företag i mediebranschen. Inga vittnen hördes i rätten. Största delen av de

målsägande hade inga krav. Med en del av dem har man kommit överens om ersättningar och enligt försvaret har de redan betalats ut. (FNB)

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*