UPPDATERAD: Ung man dömdes till böter för dataintrång

Helsingfors tingsrätt började i dag behandla ett fall där finländska användarnamn och lösenord misstänks ha hamnat i fel händer under åren 2011–2013.

En ung man har dömts till 150 dagsböter för ett stort antal dataintrång.

Domen i Helsingfors tingsrätt innebär att den unge mannen ska betala omkring 4 100 euro.

Mannen erkände i rätten att han kommit över hundratusentals användarnamn och lösenord under åren 2011–2013. Den åtalade var 18 år då största delen av brotten begicks. Han gick i gymnasiet då.

– Målet och motivet har varit själva inbrottet, inte att orsaka skada. Användarnas uppgifter har inte heller delats vidare eller publicerats, sade mannen till FNB under en paus i rättegången.

Enligt åklagaren orsakade mannen störningar på olika webbplatser och for sedan iväg med bland annat användarnamn, lösenord och beställningsuppgifter från näthandeln. En del av de över 30 brotten blev bara försök.

Den dömda sade i rätten att han alltid har varit intresserad av datasäkerhet och nu jobbar inom databranschen. Han säger att han ville testa vad han kan göra.

– Jag vet att jag handlade fel, men jag förstod inte att det kan förorsaka skada, sade han.

FNB

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*