Underrättelserapport: Putin försökte hjälpa Trump i valet

Hillary Clinton och Donald Trump. Lehtikuva

Washington,7.1. (FNB–AFP-TT)

USA:s underrättelsemyndigheter slår i en rapport fast att Rysslands president Vladimir Putin försökte hjälpa Republikanernas Donald Trump i presidentvalet genom att skada demokraten Hillary Clintons ställning.

Enligt rapporten beställde Putin en påverkningskampanj som var riktad mot valet i USA. Underrättelsemyndigheterna anser att Rysslands mål var att rubba medborgarnas tilltro till USA:s demokratiska system och att framställa Clinton på ett negativt sätt.

Kampanjen ska inledningsvis ha haft som avsikt att skada Clintons möjligheter att vinna valet för att sedan stödja Trump, när det stod klart att han hade möjlighet att vinna.

–Vi fastställer också att Putin och den ryska regeringen försökte förbättra tillträdande president Trumps vinstchanser då det var möjligt genom att misskreditera (före detta) utrikesminister Hillary och offentligt kontrastera henne som ofördelaktig jämfört med honom, står det i den femsidiga del av rapporten som gjorts offentlig.

Rysk underrättelsetjänst förmodas ha använt sig av mellanled som Wikileaks och DC Leaks för att offentliggöra e-post från Demokraternas högsta partiorgan (Democratic National Committee eller DNC) och höga företrädare för Demokraterna.

Kampanjen för att underminera det amerikanska presidentvalet involverade utöver rena cyberattacker betalda Facebook-användare och statligt ägda ryska medier.

Några försök att påverka själva röstningssystemet har inte uppdagats, enligt rapporten som CIA, FBI och NSA ligger bakom.

Enligt rapporten hyste Putin agg mot USA efter Panama-avslöjandena och den ryska dopningsskandalen som avslöjats. Dessutom har Putin anklagat Clinton för protesterna mot Putins styre 2011–2012.

Ryssland har flera gånger förnekat att det skulle ha försökt påverka valet i USA. (FNB–AFP)

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*