Tytti Tuppurainen ställer upp i SDP:s ordförandeval

Tytti Tuppurainen. Lehtikuva

Tytti Tuppurainen, nyanmäld ordförandekandidat för SDP, kom inte med några starka riktlinjer eller jämförelser med andra hugade ordförande under sin presskonferens på onsdagen.

Riksdagsledamoten från Uleåborg berättade försiktigt och sansat om sina valteman och vägrade kritisera rivalerna Antti Rinne och Timo Harakka.

– Båda är exemplariska socialdemokrater, var Tuppurainens svar på frågan om skillnaderna kandidaterna emellan.

Tuppurainen tog heller inte ställning till huruvida hennes ekonomiska politik liknar mera den sittande ordföranden Rinnes eller tidigare ordföranden Jutta Urpilainens. Urpilainen anses vara på högerkanten av det socialdemokratiska tänket.

– Jag har samarbetat med båda, sade Tuppurainen.

Teman i Tuppurainens ordförandekampanj är främjande av utbildning, internationalism, en öppen ekonomi, rättsstat och hållbar utveckling. Hon säger att hon är oroad över populismens uppgång och politik som bygger på lögner såväl i Finland som utomlands.

Tuppurainen är optimistisk gällande sina möjligheter i ordförandevalet. Hon medger att hon redan planerar inför kommunalvalet i vår.

– Naturligtvis siktar vi redan på valet.

Tuppurainen kritiserade regeringen för bland annat beslutet att kringskära den objektiva rätten till dagvård. Hon kallar det ett allvarligt misstag som hon skulle åtgärda ifall hon var statsminister.

Tuppurainen har suttit i riksdagen sedan 2011. I riksdagsvalet 2015 var hon SDP:s valchef. Hon är född 1976 och har varit partimedlem sedan 1998.

Hon är också medlem i stadsfullmäktige i Uleåborg och ordförande för SDP:s kvinnoförbund.

I en vädjan som har sammanställts av SDP:s förra partisekreterare Ulpu Iivari meddelar ett tjugotal kända partimedlemmar att de stöder Tuppurainen.

Tuppurainen säger att hon värderar detta stöd högt. Hon tillägger att denna vädjan påverkade hennes beslut.

Hittills har också sittande ordföranden Antti Rinne och riksdagsledamoten Timo Harakka meddelat att de ställer upp i SDP:s ordförandeval.

Partiet väljer ordförande i Lahtis i februari. (FNB)

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*