TY-forskare får komma med i uggleexperters Hall of Fame

Erkki Korpimäki. Foto: Åbo Universitet

Ekologiprofessorn Erkki Korpimäki, vid Åbo Universitet (TY), kommer med i Hall of Fame för experter på ugglor. Utmärkelsens syfte är att öka synligheten för ugglor och de människor som genom sina bedrifter förbättrar situationen för dem.

Korpimäki utnämns till det internationella ugglecentrets Hall of Fame i början av mars under en internationell ugglefestival i Houston i USA.

Korpimäki får också Champion of Owls-priset som årligen delas ut till en person som har haft en lång karriär i att forska om ugglornas ekologi.

Under sin 50 år långa karriär har Korpimäki forskat om nästan alla ugglor i barrskogsbältet. Hans forskning har fokuserat bland annat på ugglornas populationsdynamik och vilka faktorer som minskat populationen.

Ännu för ett halvt sekel sedan var pärlugglan den mest talrika rovfågeln i barrskogarna i norra Europa. Men under se senaste 20 åren har populationen minskat snabbt. Den främsta orsaken är att barrskogarna har minskat.

Korpimäki har fört fram betydelsen av att bevara gamla barrskogar där ugglor och andra rovfåglar häckar.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*