UPPDATERAD: Nya gripanden efter massaker på nattklubb

SORG. Bilder på dödade har lagts på blommor och flaggor utanför nattklubben i Istanbul. Foto: Lehtikuva

Jakten fortsätter på den man som under nyårsnatten sköt ihjäl 39 personer på en nattklubb i Turkiets största stad Istanbul.

Under dagen har flera personer gripits, men gärningsmannen tros fortfarande vara på fri fot.

Två utländska medborgare har gripits på Atatürkflygplatsen i Istanbul, misstänkta för kopplingar till massakern på nattklubben, rapporterar AFP med hänvisning till turkiska medier.

Ytterligare sex gripanden har gjorts under dagen, vilket innebär att sammanlagt 16 personer har gripits i ärendet, enligt AFP. Men den misstänkte skytten tros fortfarande vara på fri fot.

Turkiska medier pekade tidigare under dagen ut en 28-årig man från Kirgizistan som misstänkt och publicerade en bild av hans pass, utfärdat under namnet Iache Masjrapov.

Men Masjrapov säger sig vara oskyldig och befann sig inte ens i Istanbul under nyårsnatten, vilket ska styrkas av stämplar i hans pass, skriver Moscow Times.

Kirgiziska myndigheter säger att de undersöker om någon av landets medborgare kunde vara inblandad, men att det inte finns några belägg för det.

En rad obekräftade uppgifter om gärningsmannen cirkulerar, bland annat att han ska ha stridit för IS i Syrien, men turkiska myndigheter har hittills varit sparsamma med uppgifter om skytten.

Terrorgruppen IS hävdade enligt nyhetsbyrån AFP under gårdagen att en ”kalifatets soldat” låg bakom massakern.

– Någon skrek att skott avlossats, men jag trodde inte på det förrän jag såg skytten och han började skjuta vilt omkring sig, säger en av de överlevande, amerikanen Jake Raak, till NBC News.

Raak, som själv träffades i höften, vittnar om den hjälplöshet han kände under attacken.

– När han sköt mig så rörde jag mig inte. Jag blev skjuten när jag redan låg ner på golvet. Han sköt folk som redan blivit träffade, berättar Raak.

FNB–TT

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*