Tusentals studenter samlades åter i Vårdbergsparken – ”Bra stämning och fint väder”

Många människor i klädda vita studentmössor.
I år sken solen på de studenter som tagit sig till Vårdbergsparken för att välkomna våren. Foto: Patricia Torvalds.

Brahe Djäknar sjunger in våren och det kryllar av mössbeklädda studenter i Vårdbergsparken i Åbo.  När Studentkårens ordförande Anna Oksanen uppmanar studenterna att ta på sig mössorna jublar publiken. Runt om i parken småpratar folk med gamla studiekamrater, sitter på picknickfiltar och skålar i bubbel eller försöker hitta bekanta som tappats bort i vimlet.

Tre personer iklädda studentmössor sitter på ett berg i en park. I bakgrunden ser man ungdomar som firar.
Krister Lönnbäck berättar att han träffat sin fru Marja Lönnbäck (till höger) på Kåren 1972. I år firar de valborgsmässoafton tillsammans med studiekompisen Vuokko Degerman. Foto: Patricia Torvalds

Flera har besökt parken i tiotals år

För många av dem som är på plats är det en långvarig tradition att komma till Vårdberget den sista april.

– Det är tradition att komma hit, jag har kommit varje år sedan jag tog studenten. I år tog jag med mig min nya hund Nicola för att hon ska bli van vid stora mängder människor, berättar Åbobon Kristine Welander.

– Det här är 50:de gången jag är här så det är nog mer eller mindre en tradition, konstaterar Krister Lönnbäck som kommit till parken med sin fru och deras gemensamma studiekompis.

En kvinna står i en park med en liten brun hund av rasen norwichterrier
Kristine Welander har besökt Vårdbergsparken så gott som alla år sen hon tog studenten, men för norwichterriern Nicola är det första gången. Foto: Patricia Torvalds.

Solskenet höjde stämningen

Det fina vädret gjorde att många var på extra bra humör under tisdagen.

– Det är bra stämning och bra väder för en gångs skull, ler Michaela Albrecht som kommit från Pargas för att fira valborg med sina vänner.

Av språkstuderandena Ted Rosenström, Emilia Mattsson och Evelina Blom som besökte Vårdberget under vappen för första gången under tisdagen får upplevelsen ett helt bra betyg.

– Det är nog helt trevligt, bra stämning och fint väder, konstaterar Rosenström.

Tre ungdomar iklädda studentmössor sitter på en klippa och håller champagneglas i händerna.
Ted Rosenström, Emilia Mattsson och Evelina Blom studerar alla språk vid Åbo Akademi och det här är deras första valborgsmässoafton i Åbo. Foto: Patricia Torvalds.
Två barn leker med varandra. I bakgrunden ser man benen av folk som passerar.
Axel och Emil Kronberg busar på medan mamma Malin Johansson följer med festligheterna som pågår i parken. Foto: Patricia Torvalds.
Fyra personer, tre av dem klädda i studentmössa, står och håller om varandra i en park.
Janina och Kajsa Svart, Arwen Meereboer och Michaela Albrecht firade valborg i Vårdbergsparken. För Meereboer som ursprungligen kommer från Nederländerna är det andra vappen i Vårdbergsparken medan de övriga i gruppen ser besöket som en tradition. Foto: Patricia Torvalds
Stora mängder människor rör sig över Biblioteksbron och längs åstranden i Åbo.
Valborgsfirandet tog över hela Åbo under tisdagen och så här såg det ut vid åstranden. Foto: Patricia Torvalds

Patricia Torvalds

patricia.torvalds@aumedia.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*