Terasshuset på Kristinegatan 2 får byggas – förvaltningsdomstolen oenig om beslutet

Kristinegatan 2. Arkitektbyrån K2S har ritat terrasshuset som ska bli granne med gamla Finlands bank.

Åbo förvaltningsdomstol har förkastat besvären mot det så kallade terasshuset som planeras byggas på Kristinegatan 2, bredvid Finlands Banks hus,

Åbo stadsfullmäktige godkände, bortsett från Vänsterförbundet, enhälligt planerna för huset i april i fjol, men förslaget stötte genast på patrull när bostadsbolaget Asunto Oy Wilen – som äger de omgivande tomterna – lämnade in ett besvär.

Enligt besväret kommer det nya huset att påverka utsikten för de som bor i husen bredvid och nybyggnaden bidrar inte heller till en enhetlig omgivning.

Överdomare Ritva Isomoisio och förvaltningsdomare Kari Hartzell ansåg att planerna, förklaringarna och ritningarna som lämnats in i och med bygget var tillräckliga och röstade för att förkasta besväret.

Förvaltningsdomare Tuomo Knaapi röstade för att stöda besväret som lämnats in. Han gick på den linje som Åbo Museicentral och NTM-centralen förespråkade, det vill säga att nybygget inte följer detaljplanen för området, som säger att nybyggen ska gå ihop med existerande byggnader i omgivningen.

Beslutet kan ännu överklagas i högsta förvaltningsdomstolen.

Turun Sanomat var först med nyheten.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*