TS: Rettigs tobaksfabrik kan bli hotell

Rettigs tobaksfabrik på Nunnegatan i Åbo står tom sedan Novia flyttade ut, men nu spekulerar tidningen Turun Sanomat i att det kan bli ett hotell.

Den finländska hotellinvesteringskedjan Hansaman Hotels Group Oy har nämligen uttalade planer på två fyrstjärniga hotell i Åboregionen, varav det ena ska placeras i Åbo och det andra i Nådendal. Hotellen skulle ha 180-200 rum och enligt planerna stå klara 2020.

– Åbohotellet är tänkt att finnas i en central byggnad där det för tillfället inte finns någon verksamhet, säger Jani Kaarlejärvi som leder projektet.

Hansaman Hotels avslöjar inte vilken Åbobyggnad det handlar om. Planerna offentliggörs i februari. Lasse Svens, skattmästare för Stiftelsen för Åbo Akademi som äger huset, säger ändå att de bägge parterna har fört diskussioner om att anlägga hotellet i den gamla tobaksfabriken.

Stiftelsen har tidigare uttryckt sin vilja om att bygga bostäder i byggnaden, men fått mothugg av staden som anser att det inte vore i linje med stadens centrumvision. Svens säger i Turun Sanomat att ett hotell är ett tänkbart alternativ.

Rettigs fabrik. ÅU-foto

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*