Trots diskussion om elevernas uppförande — viktigast att konsttestarprojektet får fortsätta!
Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Konsttestarprojektet har hämtat åttondeklassare till olika kulturinstitutioner också denna höst.
Tack vare Svenska kulturfondens och Suomen kulttuurirahastos finansiering har en årskurs gratis kunnat delta i kulturevenemang.
Diskussioner har förts om elevernas uppförande under de olika besöken, men själva projektets betydelse för både ungdomar och institutioner bör ännu lyftas fram.
Alla, oberoende av boendeort eller ålder skall ha rätt till kultur. Barn och unga skall inte endast ses som blivande teaterbesökare, utan vi på teatrarna bör försöka fånga upp deras frågor och tankarför att i dialog med dem göra skräddarsydda föreställningar vars syfte är att lära dem se, ta till sig, analysera och kritiskt diskutera.
I Sverige är ålderskategorierna för barn och unga på teater mycket mera specificerade än i Finland. I vårt land spelas det ofta teater för dagisbarn, därefter de så kallade familjepjäserna, men sällan görs teater som enkom riktar sig till unga, med undantag av de fria grupper som tappert år efter år framför teater för till exempel 13-15 -åringar.
Teatrarnas repertoarer är ofta spikade 2-3 år framåt. Detta betyder att planeringen av att anpassa Konstestarprojektet till teaterns vardag först nu har kommit i gång. Nu behövs en fortsättning på
Konsttestarprojektets fina arbete för att garantera att de unga också i framtiden har tillgång till teater.
Jukka Aaltonen
Teaterchef, Åbo Svenska Teater
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.