Trolltrumman ljuder i Pargas

Julgröten smakar. Trots att vi närmar oss tjugondag Knut är både tomtar och katter sugna på tomtemors gröt. Foto: Mikael Heinrichs

Musikinstitutet Arkipelag sätter upp Mauri Kunnas Julgubben och trolltrumman i Piug under nästa vecka.

Att det blir något utöver det vanliga står klart senast då dansläraren Solveig Ekholm berättar att föreställningarna sysselsätter sammanlagt omkring 200–250 Arkipelagelever från Pargas, Nagu och S:t Karins. Nästan 150 dansare, skådespelare och musiker deltar i varje föreställning. Premiär blir det tisdagen den 17 januari med föreställningar ännu på onsdag, fredag och lördag (två stycken).

– Till de så kallade huvudrollerna höll vi faktiskt uttagningar för att göra det rättvist. Vi har åtminstone två skådespelare till de flesta rollerna, så besättningen är inte den samma i alla föreställningar, berättar Ekholm som medger att det är en hel del att hålla reda på.

Repetitionerna började redan under hösten i de olika dansgrupperna medan huvudrollsinnehavarna har filat på replikerna sedan mitten av december.

– Meningen är att pjäsen ska ha en speltid på ungefär två timmar med paus, men för tillfället ligger vi ännu litet över det, så vi får försöka snabba på en del, säger Ekholm.

Det går inte heller att ta miste om att ungdomarna njuter av att få leva sig in i sina roller under repetitionen.

Skratten rungar och skådespelarna applåderar varandras prestationer och improvisationsförmåga. Från och med den här veckan har man kommit in i kultursalen för att öva och det blir långa eftermiddagar och kvällar: ofta från klockan 16 till 21.

Varför föll valet på just den här berättelsen av Mauri Kunnas?

– Det har nog en del att göra med 100-årsjubileet också, vi ville få in en passligt finsk berättelse som passar in i det temat. Och äldre dottern Nadja som också jobbar som danslärare har redan länge velat att vi gör just den här berättelsen, men nu fick hon ju inte själv vara med och dansa den, säger Solveig Ekholm.

Det utlovas mäktiga dansnummer i stora grupper: stjärnor, renar och norrsken. Och tomtar, så klart. Pjäsen i sig är en verklig familjepjäs.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*