Trerättersmeny med salvia som gemensam nämnare

Kryddsalvia (Salvia officinalis), i recept enbart kallad salvia, är en flerårig ört som lämpar sig både till söta och salta maträtter.

Namnet Salvia kommer från latinets salvere som betyder att rädda/frälsa eftersom örten genom tiden hyllats för sina medicinska egenskaper.

Foto: Sofie Sergelius

Pasta med brynt salviasmör

4 portioner

2 krukor salvia
100 g smör
0,5 tsk flingsalt
2 krm grovmalen svartpeppar
Riven parmesanost
400 g pastasnäckor (conchiglie) eller annan pasta enligt egen smak

Plocka bladen från salvian.

Koka pastan enligt instruktionerna på paketet.

Bryn smöret tills det fått en vacker nötbrun färg i en liten kastrull. Var försiktig så att det inte blir bränt.

Lägg bladen i kastrullen med smör, lite åt gången och  fritera krispiga. Fiska upp salviabladen med en gaffel och lägg dem på ett hushållspapper ark för att rinna av.

Häll över den kokta pastan i kastrullen med smöret. Salta och peppra.

Portionera upp pastan på tallrikar, strö över av de friterade salviabladen och parmesanen.

Servera genast, gärna med lite extra grovmalen svartpeppar.

Foto: Sofie Sergelius

Saltimbocca på kyckling

4 portioner

4 kycklingbröstfiléer
1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 kruka salvia
8 skivor prosciutto
1,5 dl sherry

Skär kycklingfilén i två delar på längden. Krydda med salt och peppar.

Lägg 2-3 salviablad och 1 skiva prosciutto på bägge sidorna av kycklingbröstfilén. Fäst med tandpetare.

Bryn kycklingen i smör i cirka 3 minuter på varje sida. Tillsätt sherry. Sänk värmen och låt filéerna eftersteka i cirka 5 minuter.

Servera kyckling saltimboccan med stekspadet och exempelvis med en tomatsallad och en risotto.

Foto: Sofie Sergelius

Salvia pannacotta

4 portioner

3 msk socker
2 gelatinblad
2,5 dl mjölk
2 dl grädde
1 halverad vaniljstång
10 – 12 salviablad (beroende på hur stark smak du vill ha)
0,5 dl socker
blåbär till servering

Karamellisera sockret, det vill säga smält sockret tills den fått en vackert gyllene färg, i en tjockbottnad kastrull.

Placera gelatinbladen i kallt vatten.

Låt det karamelliserade sockret svalna lite och tillsätt därefter mjölk, grädde, halverad vaniljstång och salviablad i kastrullen. Koka upp.

Ta bort kastrullen från värmen. Sila bort salviabladen och vaniljstången.

Krama ur gelatinbladen och rör ner i den varma mjölken.

Häll upp i fyra portionsformar och ställ i kallt minst i fyra timmar.

Servera med blåbär eller andra bär.

Sofie Sergelius

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*