Förflytta dig till innehållet

Tre av fyra skulle anmäla en bekant för rattfylleri

Kamratkretsens attityder och ingripande vid behov framhävs framför allt då det gäller att förebygga rattfylleri bland unga. Foto Nina Mönkkönen/Trafikskyddet.

Finländarna har en sträng inställning till rattfylleri.
Nästan alla som besvarade Trafikskyddets förfrågan anser att det är viktigt att en närstående aldrig åker med en berusad förare.
Julfestsäsongen korkas med kampanjen #modigmotrattfylleri.
Tre av fyra finländare som besvarade Trafikskyddets förfrågan uppger att de sannolikt eller säkert skulle anmäla en närstående till polisen om han eller hon försöker köra bil i berusat tillstånd.
Tröskeln för anmälan var ännu lägre när det gäller obekanta.
Nio av tio som besvarade förfrågan uppger att de åtminstone sannolikt skulle anmäla till polisen om en person som de inte känner skulle försöka köra bil i berusat tillstånd.
Trots att antalet ödesdigra rattfylleriolyckor håller på att sjunka är alkoholen fortfarande en betydande risk i trafiken, särskilt bland unga förare.
Av förarna vid rattfylleriolyckor som lett till personskador är cirka 40 procent unga förare.
– Kamratkretsens attityder och ingripande vid behov framhävs framför allt då det gäller att förebygga rattfylleri bland unga, säger kontaktchef Tapio Heiskanen vid Trafikskyddet.
Bland kompisarna kan tröskeln för att ta nyckeln av en berusad kamrat kännas hög. Men man får och ska ingripa vid rattfylleri, säger Heiskanen.
– Kompisen kommer säkert också att uppskatta det när han eller hon nyktrar till.
Av finländarna som besvarade Trafikskyddets förfrågan anser flera än nio av tio (91 procent) att det skulle vara bra med en teknik som förhindrar att man kan köra bil i berusat tillstånd. Inställningen till exempelvis alkolås är positiv.
I en tidigare förfrågan upplevde 65 procent av förarna att alkolås borde höra till standardutrustningen i alla nya bilar.
– Förrän tekniken sköter om att det inte är möjligt att köra i berusat skick, är det vi själva som måste ta hand om det. Det lönar sig att fundera över saken också för sin egen del.
Många finländare uppger att de har kört efter att ha druckit.
– Så här i julfesttider är det bra att på förhand fundera hur man tar sig till festplatsen och därifrån – framför allt om man tänker dricka spetsad glögg, uppmanar Heiskanen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter