Tog nybörjarkurs efter att han fyllt 50 — fallskärmshoppning blev en kär hobby

Ingwar Blomster sitter i sin fåtölj med sin gamla blåa fallskärmhoppshjälm i famnen.
Ingwar Blomster slutade med hobbyn kring tio år sedan men känner att han kanske ännu en dag kommer att fallskärmshoppa. På bilden håller han i sin gamla hjälm som varit i aktiv användning. Foto: Klara Fält

Ingwar Blomster, bosatt i Åbo, hade som liten alltid velat prova på fallskärmshopp. Då han var kring 50 år fick han för sig att gå en nybörjarkurs.

Det blev en kär hobby som han höll på med i drygt tio år inom Västergötalands fallskärmsklubb.

Då han hörde om olyckan i Umeå blev han bestört.

– Det är väldigt olyckligt när sådant här händer. Det har spekulerats i medier om att det eventuellt har uppstått problem med planets balans då fallskärmshopparna rört på sig i planet, men enligt min erfarenhet är man så tätt packad att man nog inte rör sig alls före det är dags att hoppa ut, säger Blomster.

Under sina tio år hann han med hundratals hopp. Han har aldrig varit med om problem med flygplanet.

– Däremot har jag en gång kraschat med ett träd och därefter fallit fritt fall kring tio meter. Sedan dess har jag haft problem med ryggen.

Blomster menar ändå att hobbyn överlag är säker så länge man följer instruktioner. Sist och slutligen är det en väldigt reglerad verksamhet.

– Då jag skadade mig hoppade vi egentligen i lite för stark vind så jag får skylla mig själv. Alla vi som hoppade då hade redan vid det laget en hel del erfarenhet, säger han.

Efter olyckan kunde han inte hoppa på ett par månader, men den skrämde inte upp honom så att han skulle ha lagt av med hobbyn.

– Jag hann ännu med några hundra hopp innan jag slutade.

Trots att han nu inte hoppat på kring tio år, känner Blomster att han kanske ännu en dag kommer att göra det.

– Känslan då man hoppar är obeskrivlig, man blir oerhört fokuserad och det känns som om tiden står stilla. Och utsikten är fantastisk.

Läs också:

Åbopilot: Att flyga fallskärmshoppare är mer utmanande än att hobbyflyga — planen är ofta fyllda till sin absoluta maxkapacitet

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*