Förflytta dig till innehållet

Tillsatser i livsmedel har ett oförtjänt dåligt rykte

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Kommentar till kolumnen Synvinkeln (29.8).
Tillsatser i livsmedel och ”de hemska E-numren” har ett oförtjänt dåligt rykte. Att tala om ”onödiga tillsatser” är direkt felaktigt. För att en tillsats ska bli godkänd för användning inom EU krävs nämligen att den har en funktion i livsmedlet t.ex. som konserveringsmedel, färgämne eller geleringsmedel.
Dessutom finns det regler för hur mycket man får använda av varje tillsats och i vilka livsmedel eller livsmedelsgrupper tillsatsen får användas.
Ofta finns dessa ämnen i naturen och man tar sedan fram samma ämne för att kunna använda i industrin eller hemma. Citrusfrukter och äpplen är t.ex. fulla av E440 och E300 ( pektin och C-vitamin).
Kerstin Jansson

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter