Förflytta dig till innehållet

"Till Örö flyttar vi för sinnesfriden"

Byter jobb. Terh Julin har de senaste åren jobbat som kvalitetssäkrare i Dalsbruk. Efter nyår har hon inget annat jobb än att frivilligt städa stränder på Örö. Det har hon gjort redan tidigare, vid varje besök på ön – det är mycket som flyter i land här. Foto: Jarmo Vehkakoski


Nu har Örö i Hitis skärgård i Kimitoöns kommun sina två första invånare som är skrivna där. Någon har visserligen också tidigare varit skriven där men då för jobbets skull.
– Vi flyttar till Örö för sinnesfridens skull, säger Terhi Julin.
Tillsammans med Jarmo Vehkakoski kommer hon nu att vara på Örö så mycket som möjligt.
– Någon frågade att hur vågar du flytta dit? Men Örö är säkert en av Finlands tryggaste platser. Försvarsmakten övervakar fortfarande ön via radar, internet fungerar bättre där än i Dalsbruk där jag nu bor, och ingen kör rally där på kvällarna. Så snart jag kommer till Örö så njuter jag av att lyssna på att inget hörs – utom vågorna och vinden, säger Julin.
Hon har i drygt 40 år jobbat vid tråddrageriet i Dalsbruk, Dalwire som nyligen lade ner produktionen i Dalsbruk. Nu pågår tömning av hallen. Julin har jobb till nyår, sedan blir det pensionsslussen. Och som sagt Örö så mycket som möjligt.
Vehkakoski (känd för ÅU:s läsare som skicklig fotograf, också hans böcker om färder med isbrytare har ÅU skrivit om) kommer att ännu jobba tre dagar per vecka i Esbo, men sedan tillbringa resten av veckorna på Örö, plus naturligtvis alla helger och ledigheter.
– Första delen av vårt flyttlass förde vi till Örö den 2 november, säger han.
Idén att flytta till Örö kom så småningom, efter att paret sedan 2015 hade tillbringat både jul och nyår och andra low season-veckor där. Sedan kom de överens med Skärgårdskompaniets vd Herrick Ramberg om att flytta in i ett av parhusen.
– Vi bor så att Highland Cattle-kossorna som betar där går rätt nedanför vårt sovrumsfönster, som vetter mot stranden. Inte alla som har sådan utsikt, säger Julin.
Jarmo Vehkakoski gläder sig åt chansen att fotografera havet så mycket han vill – det är hans främsta önskan, då det gäller fotografering.
– Förstås undrar jag hurdan vintern blir, hur det ska gå att ta sig till och från ön. Senaste vinter gick det ju bra men få se hur det blir nu, säger han.
Någon statlig förbindelsetrafik finns inte mellan Örö och fastlandet/Kasnäs men försök finns att ordna med sådan.
Örö är militärön som i hundra år var i försvarets tjänst, med tillträde förbjudet för civila. Nu har Örö i ett par somrar varit ett populärt besöksmål. Just nu bor två konstnärer i konstnärsresidenset där konstnärer från hela världen avlöser varandra, de får bo där en månad åt gången.
Vidare kan enstaka båtar vika in till hamnen. Annars kommer de två nya invånarna att vara rätt ensamma under vinterhalvåret.
– Det är bara bra. Det allra bästa med Örö är att man har rum att andas där. Axlarna sjunker ner, man slappnar av. Flytten till Örö är faktiskt ett bevis på det som sägs ibland, att om man önskar något så blir det verklighet, säger Terhi Julin.
Patricia Torvalds

Den vackra ön. Så kunde Örö också heta. Foto: Jarmo Vehkakoski


Jarmo Vehkakoski fotar det han gillar mest – havet. Foto: Terhi Julin


Jarmo Vehkakoski, ny Örö-bo. Foto: Terhi Julin

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter