Tidigare förbundskapten fälls för förtal av Zlatan

Zlatan Ibrahimovic vann målet mot tidigare förbundskaptenen i friidrott Ulf Karlsson. Lehtikuva

Tidigare förbundskaptenen i friidrott, Ulf Karlsson, både fälls och frias för grovt förtal av Zlatan Ibrahimovic av Värmlands tingsrätt.

Påföljden blir dagsböter på 24 000 kronor (cirka 2 600 euro).

Tingsrätten menar att det Ulf Karlsson sagt till en journalist vid en lokaltidning faller under tryckfrihetsförordningen att alla har rätt att lämna uppgifter till media. Därför frias Ulf Karlsson från ansvar för de påståendena.

Däremot fälls han för grovt förtal för det han sagt vid paneldebatten.

Ibrahimovic har inte begärt skadestånd men har krävt att Ulf Karlsson ska betala hans rättegångskostnader. Men det tillbakavisar rätten och säger att var och en av parterna får stå för sina egna kostnader.

Den centrala bevisningen i målet är den filmsekvens där Ulf Karlsson i en paneldebatt uttalar sig om Zlatan Ibrahimovics tid i Juventus och menar att det var anmärkningsvärt att Zlatan gick upp tio kilo i muskler på ett år.

Karlsson stod också fast vid sina uttalanden i en intervju i en lokaltidning i samband med debatten.

Enligt Ulf Karlssons försvarare Johan Eriksson borde rättegången dock bara ha handlat om uttalandena under själva debatten. Det som sades till tidningen handlar snarare om ett tryckfrihetsbrott om det ska prövas i rätten, hävdade advokaten.

Zlatan Ibrahimovic själv var inte närvarande under rättegången men fotbollsstjärnans juridiska ombud anförde att Ulf Karlsson borde ha insett att uttalandena skulle få stor spridning och att han därför borde dömas för grovt förtal. (FNB–TT–Jonas Dagson)

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*