Förflytta dig till innehållet

THL: Få vet i vilken ålder man ska förnya sin stelkrampsvaccination

Foto: Pixabay


Institutet för hälsa och välfärd THL:s enkät visar att endast var fjärde finländare vet när vaccinet mot stelkramp borde förnyas.
— Numera förstärks skyddet mot stelkramp hos vuxna vid 25, 45 och 65 års ålder. Därefter bör skyddet förstärkas med tio års mellanrum, säger Ulpu Elonsalo, överläkaren vid Institutet för hälsa och välfärd THL.

Enkäten visar att endast var fjärde finländare vet när man ska förnya vaccinet. Tidtabellen för vaccination av vuxna ändrades förra året.

Barn får vaccin i skolan

Stelkrampsvaccinationerna ingår i det nationella vaccinationsprogrammet. Barn får vaccinet på rådgivningen och i skolan. Det är viktigt att vaccinationen alltid är i kraft.
— Största delen av finländarna idkar exempelvis friluftsliv, gör trädgårdsarbete eller reser någon gång utomlands. Därför är det viktigt att se till att det egna vaccinationsskyddet alltid är i kraft. Man får vaccinet gratis på hälsocentralen, säger Elonsalo.
Enkätens målgrupp var finländare i åldern 15–79 år, med undantag av Åland. I undersökningen deltog 1 006 personer. Undersökningen gjordes av Taloustutkimus.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter