Testa nya sätt att vika jultårtor – vik stjärna, blomma eller ruter!

Traditionell jultårta

Den traditionella jultårtan är ett måste under lillajul.

Steg 1:

Skär snitt från alla hörn mot mitten av fyrkanten.

Steg 2:

Klicka cirka en tesked plommonsylt i mitten.

Steg 3:

Vik ena hörnet från alla trianglar mot mitten. Tryck ihop ordentligt så att tårtan inte viks upp medan den gräddas.

Steg 4:

Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 10 minuter.

Stjärna

En lite annorlunda jultårta får du genom att trycka ut tuffa former ur smördegsplattan med hjälp av två pepparkaksformer.

Steg 1:

Tryck ut två stjärnor ur en skiva smördeg. Använd därefter en lite mindre stjärna för att trycka ut mitten ur en av stjärnorna.

Steg 2:

Placera fyllningen i mitten av stjärnan som är hel.

Steg 3:

Placera den andra stjärnan över så att hörnen pekar åt olika håll än den undre stjärnans hörn.

Steg 4:

Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 10 minuter.

Blomma

En vacker blomma är perfekt att bjuda på då du får gäster till lillajul.

Steg 1:

Skär snitt i alla fyra hörn.

Steg 2:

Vik in de yttre hörnen och pressa fast i mitten av tårta.

Steg 3:

Klicka på av plommonmarmeladen och pensla hela tårtan med uppvispat ägg. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 10 minuter.

Ruter

Prova på att vika ruter av smördegsfyrkanterna, det är enklare än du kanske tror.

Steg 1:

Börja med att skära snitt i motsatta hörn.

Steg 2:

 Placera fyllningen i en oval i mitten av fyrkanten.

Steg 3:

Vik hörnen i kors över fyllningen.

Steg 4:

Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 10 minuter.

Vad ska du då fylla dina tårtor med?

Prova på att variera den vanliga plommonmarmeladen med marmeladkulor, sill- eller svampsallad, eller varför inte laxrom, smetana och rödlök?

Salta jultårtor med laxrom

4 smördegsplattor
100 g laxrom
1 rödlök
1 dl smetana
2 msk finhackad gräslök
grovmalen svartpeppar
1 ägg till pensling

Vik enligt Ruter-instruktionerna.

Sofie Sergelius
040-5443997
sofie.sergelius@hssmedia.fi

Fler recept och mera inspiration på foodly.fi

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*