Förflytta dig till innehållet

Teknisk oro inför studentskrivningarna – "Onödig stress för studerande"

Så här ser usb-minnet ut som har visat sig ha kompabilitetsproblem. Usb-minnet är blåvitt och har Studentexamensnämndens logo i svart. Foto: Studentexamensnämnden. 


En vecka innan vårens studentskrivningar meddelade Studentexamensnämnden att det förekommer tekniska problem med deras usb-minnen. ”Det här medför onödig stress för dem som skriver studenten”, säger en förälder som SPT har talat med.
På tisdag inleds vårens studentskrivningar. I år är det första gången som alla ämnen skrivs på dator. Digitaliseringen har skett stegvis och inleddes hösten 2016.
De studerande gör studentexamensprovet med sina privata datorer som kopplas upp till studentexamensnätverket. Datorn startas med ett usb-minne. På fredagen meddelade Studentexamensnämnden att några datorer kanske inte kan startas med minnespinnen.
— Stressen som det här medför är orimlig för de studerande som ska skriva ett prov som har stor betydelse för deras framtid, säger en förälder som SPT har talat med.
I pressmeddelandet som Studentexamensnämnden skickade ut uppmanar nämnden gymnasierna att ha reservdatorer i beredskap inför eventuella kompatibilitetsproblem.
— Jag tycker att Studentexamensnämnden skjuter över ansvaret på skolorna och eleverna. Tajmningen är horribel, säger föräldern.
Studentexamensnämnden har känt till problemet en längre tid. En tidigare version av usb-minnet hade mer omfattande problem som nu är åtgärdade. Enligt nämndens uppgifter är det bara en datormodell som har haft kompabilitetsproblem med det nya usb-minnet.
— Det är ett marginellt problem, som kan drabba någon enstaka person. Och i sådana fall finns det en reservdator att låna av gymnasiet. Man ska inte behöva känna stress på grund av tekniken, säger Matti Lattu, projektchef vid Studentexamensnämnden.
När det gäller tajmningen säger Lattu att man vill försäkra sig om att gymnasierna har tillräckligt stor beredskap ifall något händer under provtillfället. Han nämner också att man redan har gjort 2,6 miljoner prov med Abittisystemet på över 5 000 datormodeller. Han hoppas att de som skriver studentexamensprovet ska känna sig trygga med systemet.

Dela artikeln

0 kommentarer: “Teknisk oro inför studentskrivningarna – "Onödig stress för studerande"

  1. Göran Ek skrev

    Varför används ADATA USB-minnen och inte t.ex Kingston eller Corsair som INTE är från de billigare bulk kategorin som är pålitligare? Vilket märke och modell var det som minnet inte fungerad på? Apple?
    Man kan inte undvika kompabilitetsproblem till 100% men det känns lite som om man sparat på fel ställe. Särskilt när man läser tips om vad man skall göra om det är problem med minne som just är typiska för minnen som INTE är pålitliga, som inte skall användas för viktig information. De är slit-och- släng minnen.
    Sen att vissa kanske inte vet hur man ändrar boot-ordningen så är det upp till användaren och inte datorn. En gammal bordsdator från 2004-2005 startar från USB-minne.
    Tydligen inga tekniknördar som bestämmer vad som skall användas.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter