TBE-vaccinationer förbereds i Pargas

Massvaccineringarna mot TBE inleds i vår i Pargas. Detaljerna ska ännu finslipas, men det är meningen att man ska kunna vaccinera sig i alla kommundelar. ÅU-foto

Pargas stad förbereder sig som bäst för massvaccineringarna mot TBE, fästingburen hjärninflammation. I årets budget har staden reserverat pengar för en halvtidstjänst som ska bistå med vaccineringarna, men i huvudsak sköts vaccineringarna med den befintliga personalen.

Detaljerna för hur vaccinationsprogrammet ska genomföras är ännu oklara men det är meningen att man ska kunna vaccinera sig i hälsostationerna i alla kommundelar, säger social- och hälsovårdsdirektör Paula Sundqvist.

Pargas har räknat med att cirka 40 procent av invånarna kommer att vaccinera sig. Också sommargäster som vistas mera än fyra veckor i året på sin sommarstuga erhåller vaccinet.

Institutet för hälsa och välfärd, THL, har räknat med att drygt 10 000 fritidsboende ställer sig i vaccinationskön. THL och Pargas stad förhandlar ännu om hur staten kunde kompensera staden för vaccineringarna av ickeortsbor.

Överläkare Tuija Leino vid THL säger att det kan bli problematiskt att kontrollera om folk verkligen vistas sina fyra veckor på stugan. För att undvika allt för mycket rådd ges vaccinet endast i Pargas. En Helsingforsare med stuga i Nagu kan alltså inte få vaccinet i sin hälsocentral i huvudstaden.

THL har börjat beställa vaccinationsdoserna och Leino räknar med att vaccinet kommer att räcka till alla.
Staten har reserverat 120 000 euro i årets budget för vaccineringarna. Vaccinet ges till alla tre år fyllda invånare i Pargas och Simo kommuner. Vaccinet beräknas spara stora summor för kommunernas hälsovård.

En patient som insjuknar i TBE och som måste vårdas i respirator kostar cirka 100 000 euro per år.

LÄS OCKSÅ: TBE-vaccin kan ges på våren i Pargas

   TBE-vaccin föreslås också för deltidsboende

 

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*