Tall Ships’ Races troligen till Nagu 2021

Tall Ships Races lockade rekordpublik i Åbo. Foto: Adrienne Westerback

Nagu kommer sannolikt att få besök av Tall Ships’ Races om fyra år igen, 2021. Det säger Stefan Abrahamsson, vd för Segelfartygsstiftelsen.

I somras fungerade Nagu som officiell anlöpningshamn för ett tiotal segelfartyg på väg från Kotka till Åbo.

Abrahamsson säger att arrangemanget i Nagu fungerade exemplariskt. Därför finns orten med när arrangörerna bakom Tall Ships Races sätter sig ner för det första planeringsmötet.

Tanken är att om S:t Petersburg får ordna Tall Ships Races 2021 så kunde Nagu vara en anlöpningshamn för fartygen när de lämnar den ryska staden, eventuellt på väg till Mariehamn.

Först nästa år klarnar det om S:t Petersburg blir värd för evenemanget men Abrahamsson låter förstå att man redan har tillräckligt med information för att börja planera.

Skulle Nagu bli en anlöpningshamn skulle det troligen bli en repris av sommarens arrangemang.

– Vi talar om fartyg i A-klassen som inte behöver lots, det vill säga segelfartyg som är mellan 50 och 60 meter långa. Det behövs stor kapacitet, och det är en utmaning att ta emot stora fartyg i juli. Men om jag är vd för Segelfartygsstiftelsen om fyra år så är Nagu med i Tall Ships Races.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*