Taggade vandrare startade vandringen längs S:t Olofs sjöled

 

pilgrimsvandrare på trappan till Åbo domkyrka
Inför starten vid Åbo domkyrka. Fr.v. i förgrunden, Kristina Pettersson från Grisslehamn, Kurt Nyberg, Östhammar, Michael Sundqvist och Yrsa Wilen, Pargas, bakom Tabita Nordberg, Jomala, Ester Miiros, Mariehamn, Bengt Grunér Saltvik, Saga Öhman-Hougberg, Lovisa. Foto: J-O Edberg

— Det känns bra, vi är taggade, säger Pargasborna Yrsa Wilén och Michael Sundqvist strax innan vandringen längs pilgrimsleden  S:t Olofs sjöled startar från Åbo.

Med en ceremoni i Åbo domkyrka, bandklippning och premiärvandring har pilgrims- och vandringsleden S:t Olofs sjöled öppnats.

Projektledaren James Simpson leder en grupp med vandrare som går mellan Åbo och Pargas i dag — även om de också avverkar en del av etappen med buss.

Projektledaren James Simpson och biskop Björn Vikström. Foto: Cecilia Lundberg

I Pargas blir det program på Skäri Open efter klockan 13 i dag. Det finns också speciellt program för barn i anslutning till sjöledsinvigningen i Pargas.

Klockan 18 i kväll blir det en tvåspråkig pilgrimsafton i Pargas kyrka.

Kaplan Jari Heikkilä presenterar Pargas medeltida kyrka. Andakt hålls av Harry S. Backström. Evenemanget är ett samarbete med föreningen Olofsleder i Finland r.f. och Kulturfonden.

Bandet är klippt, leden är öppen. Fr v Anna-Karin Abrahamsson, Novia, Nalle Öhmaan, S:t Olofsleder i Finland och Stefan Edelsvärd, Östhammars kommun, Sverige. Foto: Cecilia Lundberg, ÅA

Det är fritt fram att vandra med ett tag längs leden.

Yrsa Wilén och Michael Sundqvist tänker vandra i två dagar.

— Vi vandrar fram till söndag, på måndag  ska vi på jobb, säger Wilén.

Vandringen startar i regnigt väder. Foto: Jouni Lappi

Båda ser fram emot pilgrimsvandringen även om den räcker i bara två dagar för deras del.

— Det ska bli skojigt att delta. Nu vandrar vi i bara två dagar, men vi kan kanske vandrar en längre stäcka senare för oss själv,  säger Wilen.

Michael Sundqvist tycker också att det ska bli roligt.

— Men vädret kunde vara bättre, det är inte så kul att vandra i regn. Men det är i alla fall bättre än om det hade varit närmare 30 grader varmt, säger han.

Budkavlen ska vara framme i Trondheim senast på S:t Olofsdagen

Projektledaren James Simpson kommer att fortsätta med den första gruppen vandrare till Kökar.

De har med sig budkavlen ärkebiskop Tapio Luoma sänder till biskop Helga i Trondheim. Följande grupp med budkavlevandrare tar över från Kökar om en knapp vecka.

Paus i S:t Olofsparken vid minnesmärket över Åbos medeltida dominikanerbröder. Foto: Jouni Lappi

Avsikten är att budkavlen ska vara framme i Trondheim senast när S:t Olofsdagen firas 29 juli.

Kung Olav Haraldsson, som stupade 29 juni år 1030, blev helgonförklarad kort efter sin död och är begravd i Nidarosdomen i Trondheim.

Sträckan Åbo–Trondheim är 1200 km lång.

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*