Ta en funderare kring vresrosen!

VRESROSEN. När vi nu då bestämt oss för att vresrosen är en invasiv art som bör utrotas tycker jag man kan ta sig en liten funderare.
Vad utrotar vi samtidigt med denna växt? Jo, de arter som trivs och får skydd och näring av rosen.

En manick som skållar växten till döds? Förpassar inte denna fina uppfinning också kryp och flygfän till arthimlen?

Medger att jag talar för min sjuka mor. Har en stor buske mitt i backen i mångfaldens paradis Jungfruskär. Där tronar den i ensamt majestät, för vad jag vet har den inte spridit sig till omgivningen.

Busken är cirka 30 år gammal vid det här laget. Brukar studera allt som gömmer sig i denna skönhet (för vacker är den, det kan ingen förneka).

På morgonen kravlar sömniga bin omkring i sina doftande övernattningsställen. Snoken och huggormen ringlar in under de skyddande grenarna och törnskatan sitter ofta högst uppe på busken där den spetsat sina offer på taggar. Mångfalden är stor runt denna oönskade gäst.

En gäst som vi själva bjudit in. Men det finns också de som sköljts iland eller kommit med fåglar för länge sen. I vilket skede blev dessa rosor invasiva?
Att använda glyfosat är förstås helt förkastligt.

Eija Alopaeus
Åbo/Jungfruskär

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*