Sverige mot Slovakien i kvartsfinalen

Den regerande världsmästaren Finland tog sin första seger igår men blev jumbo i sin grupp. Foto: Lehtikuva

Sverige ställs för andra året i rad mot Slovakien i kvartsfinal i junior-VM. I fjol vann Sverige enkelt.

– Då gjorde vi en av de bättre matcherna i turneringen mot dem, säger Färjestadscentern Rasmus Asplund.

Slovakien föll mot Ryssland med 0–2 i den sista matchen i Torontogruppen, vilket innebär att slovakerna nu ställs mot Sverige i kvartsfinal i Montreal på måndag.

Sverige vann med klara 6–0 i fjol i Helsingfors och Färjestadscentern Rasmus Asplund, som gjorde ett mål och en assist mot Tjeckien på nyårsafton, var med då också.

– Vi tog tag i den matchen direkt och då gick luften ur dem ganska fort och det rann i väg, minns han.

Juniorkronorna mötte också Slovakien i en träningsmatch för knappt två veckor sedan i Kanada. Då vann Sverige med 4–3 efter att ha vänt underläge och gjort tre raka mål i sista perioden.

– Det var en jättetajt match, så det blir inte lätt. De spelar ganska tillbakadraget, vill stänga ytor och göra det svårt för oss, säger Asplund.

Förbundskaptenen Tomas Montén säger att det viktigaste är att fokusera på det egna.

– När du väl kommer till kvartsfinal så är det mycket upp till dig själv. Kvartsfinalen är den där brytpunkten, skillnaden mellan fiasko och succé på något sätt och jag tror det viktigaste är att jobba med sig själv och vara förberedd, säger han.

Det svenska laget firade nyår tillsammans efter gruppavslutningen mot Tjeckien, seger med 5-2. Först åt de en festligare middag och sedan skålade de in det nya året på hotellet i Montreal.

– Det viktiga nu är att spelarna tar hand om sina kroppar, fyller på med sömn, mat och vätska. Sedan ska vi ha en träning i morgon (på nyårsdagen) och om vi känner att vi behöver träna på något speciellt med tanke på motståndet så har vi möjlighet till det, säger Montén.

Vid seger över Slovakien väntar troligen hemmanationen Kanada i en het semifinal. Kanada ställs mot Tjeckien i sin kvartsfinal efter att ha förlorat gruppfinalen mot USA på nyårsafton med 2–3.

Efter tre nederlag tog Finlands U20-lag sin fösta seger i VM genom att besegra Schweiz med 2–0 i sin sista gruppspelsmatch i Montreal. Aapeli Räsänen och Eeli Tolvanen gjorde målen.

Den regerande världsmästaren Finland blev ändå jumbo i sin grupp i VM-turneringen och tvingas till kvalspel. I morgon spelar Finland mot Lettland.

Efter att Jukka Rautakorpi sparkats hoppade Jussi Ahokas in som lagets chefstränare efter att själv ha inlett tävlingarna som Yles kommentator.

– Jag tycker att vårt lag spelade riktigt bra. Spelarna ville verkligen vinna och visa att de kan spela aktiv ishockey, att de kan spela snabbt med pucken. Pojkarna gjorde ett fantastiskt jobb, säger Ahokas på tävlingarnas webbplats.

Veini Vehviläinen höll nollan i Finlands mål genom att stoppa pucken 17 gånger.

ÅU-FNB-TT

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*