Förflytta dig till innehållet

Svenskspråkig läkarlinje till Åbo

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Jag är trött på den nonchalans som man får som svenskspråkig på vårdcentraler i Åbo. Vid sjukhus, hälsovården och studenthälsovården ska det finnas personal som kan kommunicera på svenska.
Finlandssvenskarnas antal ökar i Åbo och därmed finns det ett behov för flera läkare och övrig vårdpersonal som kan tala svenska. Det krävs ändå att vi finlandssvenskar talar svenska med personalen på diverse vårdinstanser, så att det blir klart för alla att det finns ett behov och en efterfrågan på vård på svenska. Jag vill jobba för en jämlik och högklassig vård, där patienten i alla situationer kan tala sitt eget modersmål med läkaren och sjukskötaren. Vård på svenska utesluter inte vård på finska.
Förutom att ha läkare som kan svenska och finska, är det viktigt att det finns personal som behärskar förutom engelska också ryska och estniska. Den ryskspråkiga och estniska befolkningen i vårt land har under de senaste åren ökat, vilket gör att det finns ett behov att även kunna betjäna patienter på ryska och estniska.
För att lösa problemet med bristande betjäning på svenska vill jag jobba för att det kommer en svenskspråkig läkarlinje till Åbo. Den här läkarlinjen skulle säkerställa att svenskspråkiga personer skulle få vård på svenska i Åbo. I Sverige finns det dessutom personalbrist på bland annat Akademiska sjukhuset i Uppsala (Svealand), vilket gjorde att svenska kvinnor var tvungna att flyga till Åbo för att föda (HBL 5.7.2017, Svenska Yle 29.12.2016, Expressen 6.8.2017 m.fl.). Vid dylika situationer är det ännu mer viktigt att det finns personal som kan svenska.
Den svenskspråkiga närvårdarutbildningen vid Axxell och Åbo Yrkesinstitut, som kör igång hösten 2019 är ett steg i rätt riktning. Nu är det dags för en svenskspråkig läkarutbildning till Åbo.
John Eriksson
Kandidat i riksdagsvalet, SFP

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter