Svenskar gjorde stort gravfynd i Egypten

En svenskledd utgrävning har gjort ett av de största gravfynden i Egypten under senare år. 55 gravar, flera med 10–15 personer i varje, har hittats nära Assuan i södra Egypten. Många har inte öppnats ännu.

Utgrävningen har pågått säsongsvis i nio år, med deltagare från flera länder, och leds av arkeologen Maria Nilsson vid Lunds universitet.

Hennes dröm är nu att få öppna en stor grav, med vuxna individer, som inte blivit plundrad under de cirka 3 500 år som gått sedan begravningsplatsen vid Nilen användes.

– Man brottas med en känsla av frustration över vad plundrare åstadkommit, främst före 1900-talet, säger Maria Nilsson.

Gravar som plundrats under antiken har sedan översvämmats av Nilen.

– Sand, slam och djur har stört om i gravarna till en evig röra av skelett, keramik, sand och bröte, beskriver Nilsson.

Man vet inte säkert vad plundrarna varit ute efter.

– De har inte brytt sig om vare sig kistor, halsband eller pärlor. Frågan är om det fanns ädelmetaller som nu är borta. Alla indikationer pekar på det, säger Nilsson.

Gravområdet ligger vid ett stenbrott några mil norr om Assuan, inte långt från en plats där samma forskargrupp hittat uppmärksammade statyer av sandsten.

Gravarna, som huggits in i klippan med en eller två kammare, är från tidigaste delen av den period som kallas Nya riket. De som fått sin vila där var troligen en sorts övre medelklass.

Två gravar som öppnats har innehållit intakta kvarlevor av spädbarn. Man har också hittat en katt.

De avlidna begravdes tillsammans med privata ägodelar av olika slag, som smycken eller dryckeskärl. Ibland lades amuletter på kroppen som skydd.

– Man ansåg att de skulle slåss mot onda andar på vägen till det eviga livet, säger Nilsson.

Vissa av fynden kan komma att ställas ut på museum, de viktigaste i Luxor.

– Frågan är om det fanns ädelmetaller som nu är borta.

FNB–TT

Var först att kommentera

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*