Svenskan avdunstar

Då man varje dag använder svenska, är det inte så enkelt att upptäcka att möjligheterna att använda svenska krymper. Det finns ännu ställen där svenskan är stark, men i flera sammanhang har svenskan blivit allt mera sällsynt.

Ja, jag vill läsa mer!

* Kampanjpris 1€ första månaden, därefter ordinarie pris 17,95€
Redan använt kampanjen? Beställ här istället

En kommentar

  1. Åsa Rosenberg Alltid aktuellt och angeläget att reflektera över hur svenskan syns och används. Det paradoxala är att merparten av finländare vill öka sin kunskap i svenska och vill ha mera kontakt med svenska språket, kulturen och människorna. Sen finns det en del högljutt motstånd också dessvärre. Intressant läsning om detta finns i tankesmedjan e2s undersökning om den finska befolkningens attityder om svenska språket och de svenskspråkiga (https://e2.fi/publication/33). Citat från rapporten ” Bland finskspråkiga finns ett stort intresse av att umgås mera med svenskspråkiga.Hela 69 procent av de tillfrågade skulle vilja kunna svenska bättre.
    43 procent stöder förslaget till tvåspråkiga skolor. Ungefär 40 procent av
    de finskspråkiga skulle vilja ha mera att göra med svenskspråkiga. I alla
    påståenden är en klar minoritet av annan åsikt.” UKM efterlyser också mera språkkunskaper hos befolkningen – inte mindre ( https://minedu.fi/…/selvitys-suomen-kielivarannon…) Svenska kulturfonden satsar 6 m € under åren på projekt som ökar växelverkan och kunskap mellan språkgrupperna i vårt land ( främst fi-sv). Men ändå möts man av att festtal, tillställningar, vardaglig service osv inte beaktar det svenska. Jag tror fortfarande att viljan finns, men att samhällsstrukturen idag tappar bort det svenska både pga okunskap och slarv. Men det finns mycket att göra på flera plan för att i framtiden trygga det svenska i Åbo och i landet generellt.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.


*