Förflytta dig till innehållet

Svenska muminvärlden kan öppna tidigast 2021

Man och mumintroll i muminpark

Muminvärldens vd Tomi Lohikoski med Mumin själv.


Muminvärldens vd Tomi Lohikoski driver projektet med en muminvärld i Sverige vidare – och håller inte med om att det är ”varumärkesharakiri” att bygga den på friluftsområdet Skutberget.
– Visst är det en framgång för partiet, det visar att det finns andra som tänker på samma sätt. Samtidigt var det betydligt fler som skrev på protestlistor mot Muminvärlden än som slutligen röstade på Karlstadpartiet. Vi får leva med den politiska situationen och se hur det går, säger Muminvärldens vd Tomi Lohikoski.

Beslut om ny muminvärld kan tas i januari

Karlstad kommun tar upp den nya detaljplanen för Skutberget i oktober och troligtvis kommer ett slutgiltigt beslut att fattas i januari. Om allt går Lohikoskis väg med byggnadslov och andra delmoment så skulle en ny muminpark kunna öppna tidigast 2021, men troligare 2022 eller 2023.

Finns det ingen möjlighet att ni skulle kunna bygga Muminvärlden på en annan plats i Karlstadstrakten än just Skutberget?

– Kommunen har sedan tidigare pekat ut Skutberget som ett område där de vill ha en upplevelsepark. Sedan har vi tittat på fem, sex andra platser i Karlstad, men det har funnits problem med allihop. I så fall skulle vi behöva hitta en helt ny plats i Karlstad – eller någon annanstans i Sverige, säger Lohikoski.
Mumintrollen är dock allt annat än ovälkomna i Sverige. Lohikoski har blivit kontaktad av flera andra aktörer från olika delar av Sverige som gärna skulle vilja ha en lokal mumindal.

Vilka kommuner har varit intresserade?

– Det kan jag inte säga i nuläget, då det inte rör sig om officiella kontakter. Det har varit enskilda politiker eller representanter för näringslivet. Och då blir det troligtvis en motsvarande process med motstånd mot en park även på en ny plats.

Karlstadpartiets Peter Sörensen tror att mumintrollen – om de fanns på riktigt – skulle vara medlemmar i deras parti. Vad tror du om det?

– Jag tror att vi har lite olika syn på det. Mumins filosofi är att vara naturvänlig och att leva i symbios med naturen. Vi kan ta Nådendal som exempel, att det går att bygga en park på en ö utan att störa fågel- och djurlivet och att snarare öka efterfrågan av friluftsområdet.

Sörensen anser att en muminpark på Skutberget skulle vara ett varumärkesharakiri. Vad säger du om det?

– Han kan klä sina ord i sådan form, men jag anser att vi för med oss mycket gott som arbetstillfällen och ökad turism. Sedan förstår jag att den som haft friheten att gå runt på Skutberget i lugn och ro mister den möjligheten under sommarsäsongerna. Men jag tror att helheten blir mer positiv än negativ.
 
Peter Alexis
nyheter@aumedia.fi

Dela artikeln

8 kommentarer: “Svenska muminvärlden kan öppna tidigast 2021

 1. Nils Safferson skrev

  Välkommen Mumin till Karlstad. Nu har vi haft val i Sverige. Lokala partier, typ Karlstadpartiet som endast organiserar sig kring frågan om att stoppa Mumin, led svidande nederlag. Positiva och utvecklingsvänliga partier för Karlstads utveckling, fick en förkrossande majoritet för frågan om att etablera ett Muminland i Karlstad. Nu kan vi sätta punkt i frågan – och återigen – Välkommen Mumin ?

 2. Andreas Fredriksson skrev

  Välkommen till Karlstad – en stad för alla 🙂 här är alla välkomna

 3. Arja Jormakka skrev

  Välkommen Mumin! Helt underbara nyheter. Vi ser verkligen fram emot att få välkomna den underbara Muminfamiljen till Karlstad och Skutberget. I Välkommen Mumin-grupp finns nästan 1790 välkomnande personer (OK, vi har några medlemmar emot också för att de vill diskutera denna fråga) och ivrigt väntar på er.

 4. Victoria Mårtensson skrev

  Hej Tomi!
  Jag är en av de avhoppade styrelsemedlemmarna från Karlstadpartiet Livskvalitet. Jag skiljer inte på sak och person, för det är personerna som gör ”sakerna”. Jag är oerhört tacksam för att Kp förlorade de röster som de var förväntade att få och jag står helt bakom Bo Landins beslut att gå ut med en video. Att göra rätt är inte alltid helt lätt. Det är lättare att vända bort blicken, att låta makten förföra dig och att ignorera fakta. Det gäller dig lika väl som vanligt folk som startar upp ett nytt politiskt parti. Jag skulle aldrig i mitt liv igen stå bakom Kp på grund av alla hemskheter jag och många mera har fått utstå där och som ledde till att vi var tvungna att hoppa av. Demokrati och ärlighet måste var ledord att leva efter när man har mycket makt. Men kring muminfrågan håller jag med Kp och de andra partierna som vill utveckla Skutberget, men på ett annat sätt. Jag önskar att du kunde välja ut ett annat hem till muminfamiljen. Jag har ingenting emot mumin och mera än en gång har jag blivit liknad vid Lilla My. En av mina närmaste vänskaper är idag mellan mig och en man som vill ha muminfamiljen hit till Karlstad. Vi respekterar att vi tycker olika i den frågan. Jag är inte emot skatteintäkter och turism. Men jag vill utveckla området på ett för mig mera hållbart sätt för vår natur och utan att utestänga de familjer och ensamstående mammor/pappor som inte har råd med inträde. Jag vill samtidigt ge våra grannar en chans att kunna få ett starkt varumärke till sin kommun. Det är inte bara Karlstad som ska leva, utan hela Värmland. Mycket kan fortfarande hända och jag ber dig tänka till en gång till. Jag skulle kunna räkna upp många orsaker till att jag tycker som jag gör. Men i slutändan är det ändå du som måste känna efter och fatta ett beslut. Som Lilla My sa, hoppas på det bästa och förbered dig på det värsta.

 5. Bernadetta Olsson skrev

  Muminvärldens vd Tomi Lohikoski driver projektet med
  ett Muminland i Sverige vidare – och håller inte med om att det är ”varumärkesharakiri” att bygga den på friluftsområdet Skutberget. Har inte hört detta uttryck förut och anser att ett massiv motstånd och skriverier inte är bra för Muminlands varumärke och vem som helst kan detta lätt förstå.
  Som en av stora vänner till Skutberget med önskemål att området drivs i Anders Forsell anda, tar jag mig på detta Forum givet tillfälle i akt och ger följande svar:
  FÖR DET FÖRSTA
  Tacksam att Tomi Lohikoski, vd för Muminvärld, förstår ”att den som haft friheten att gå runt på Skutberget i lugn och ro mister den möjligheten under sommarsäsongerna.” Det är bra, ty en sådan insikt är viktig i personlig utveckling. Genom att försöka förstå andra människor lär man mer om sig själv.
  Tomi Lohikoski är väl medveten om att lagen i Sverige är mycket sträng vad det gäller strandskyddet – dessutom på ett område av riksintresse som Skutberget är, vilket han i somras uttryckte, då han tog emot 10 000 namnunderskrifter från föreningens Skutbergets Wenner representanter.
  Det är en gåta att Tomi Lohikoski ihärdigt fortsätter driva sina planer med något sorts tro och en erfarenhet från Finland framförd igen, nu i ovanstående ÅU:s artikel, på följande sätt: ” Men jag tror att helheten blir mer positiv än negativ.’’
  Vem i längden kan köpa ett sådant argument?
  FÖR DET ANDRA
  Hade det nya lokalparti i Karlstad endast Skutberget i sitt program som en enda fråga, skulle resultat troligtvis varit helt annat – omkring 15% som enligt en mediaundersökning eller i real med sannolikhet åtminstone 10%.
  Turbulens, avhoppen av flera personer från styrelsen och Bo Landin från Karlstadpartiet (KDL), samt dessutom den sist nämnde uppmaning, i en ca 10 minuters video, på sin blogg att bland annat rösta på andra partier som Vänster och Sjukvårdspartiet, gjorde inte saken bättre. Tycker att man bör skilja sak från person..
  Uppfattar att KDL kommer att fortsätta ha Skutberget som sin hjärtefråga tills den löses till Karlstad Invånarnas bästa, i enighet med deras stora behov till avkoppling, motion, rekreation mm., och inte till ett privat företagsintressets fördel.
  KDL har, utöver Skutberget, på tapeten stora uppmaningar framför sig. Ta itu med det som inte fungerar i vår Kommun och främja åtgärder som leder till att höja Karlstad Invånarnas LIVSLVALITE. Ledningen i partiet har bred kunskap, agerar övertygande och med ett stort engagemang. Därför redan nu många Invånare i Karlstads Kommun hyser ett stor förteoende till parti som vill agera nära Allmänheten och bestämd ser till att Skutberget skall fortsätta vara öppet året runt utan stängsel och avgifter!
  Avslutningsvis vill jag stark påpeka att vi Nejsägare till Muminland på Skutberget är inte emot Mumin. Vi är emot själva placering på bästa område skapat, med stor möda av Anders Forsell och hans gelikar, som rekreationsområde. Dessutom anser vi att Muminland kan bevisligen placeras på ett annat ställe än på Skutberget – lämpligast på ett ställe med en dal som i böcker om Mumindal och inte nödvändigtvis vid stranden, klassat som riksintresse! Därför säger vi upprepade gånger:
  VÄLKOMMEN MUMIN MEN INTE PÅ SKUTBERGET!
  Klokt av Tomi Lohikoski och hans företag att söka ett annat ställe för sin utökade verksamhet – ett ställe där det är möjligt att etablera sig enligt svenska lagar och Invånarnas acceptans.
  Med vänlig hälsning
  Bernadetta Antonina Olsson
  Skutbergets vän och lokalpartiets sympatisör.

 6. Mats Jansson skrev

  För att vara en kommun som kämpar hårt mot privat inhägnader eller begränsat nyttjande av allmänna stränder för privata bryggor eller annat var detta projekt väldigt oväntat, än mer när platsen visade sig vara Skutberget. Den lilla upplevelsedel som det tidigare handlade om var den äng där man nu planerar en parkering, eller om det blir det parkeringsgarage vilket det faktiskt markprojekterats för ?
  Känslan man fick när underlaget visades upp var panik, snarare än planering dvs det kändes som att detta tack o lov släpades ut i ljuset innan man lovat bort sig alldeles.
  Vi som har en annan relation till Skutberget än några av de som represnterar de större partierna i staden har svårt att se hur detta går ihop med den plan som faktiskt beslutades för några år sedan. Inte ens när våra tydliga förbättringsförslag togs som intäkt för att man gjort något bra, förstod de ledande att de trots allt har en rätt tydlig uppförsbacke.
  Alternativa platser må ha diskuterats i efterhand men att påstå att det skett innan är och förblir en efterhandskonstruktion och den delen likväl som sagan om hur denna fars uppstod, och som senare kom fram, ja det bättrade inte på direkt.
  Så, vill ni inom Mumin verkligen hitta en bra bit mark? Ta ett snack med måmgiljonären som faktiskt äger ett område där ni skulle kunna bygga och trivas. Han och hans bror har ett stycke historia och en fin bit delvis bebyggd mark där det finns gott om plats och faktiskt även närhet till både Vänern och, vilket sagts vara en annan nyckel, Bergvik.
  Tänk om – För där man nu planerat och visionerat, där kommer det bli juridik, demonstrationer, debatter och ännu mera publicitet till vägs ände. Det är DÅ varumärkesbyggandet tar en annan vändning … Mumin? Det var de där som ville vräka, skövla och vägrade lyssna …

 7. Eva-Britt Johansson skrev

  Det känns otroligt konstigt att man som ansvarig för denna typ av temapark kan vara så okänslig och i slutet av
  intervjun konstaterar det vi alla protesterar mot. Dvs att det självklart kommer att innebära att vi blir utestängda från den vindskyddade barnstranden och stora delar av vprt älskade Skutberget. Vi är inte framme vid det slutgiltiga beslutet än mr Lohikoski! Man måste inte vara medlem i vårt parti, Karlstadpartiet Livskvalitet, för att vara motståndare till en temapark, just där.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter